ATENȚIE părinți! Aveți grijă ce cumpără copilul dumneavoastră

droguri

poză simbol

Poliția atenționează că pe piața din Republica Moldova au apărut produse comercializate sub marca Spice. Potrivit informaţiilor de pe ambalaj, acestea reprezintă un amestec de plante şi ierburi aromatice. Recent însă, testele au arătat că anumite loturi mai conţin şi canabinoide sintetice.

Spice este comercializat, în special, sub formă de ţigări, comprimate, pulbere și fragmente vegetale ambalate în plicuri, sub diferite denumiri: Spice Gold, Genie, Pulse, Spice Diamond, Smoke sau sub denumirea de plante cunoscute:zorele, salvia, cornul secarei, mitragina, keraton, etc.

Aceste produse sunt fabricate în locuri ascunse sau în laboratoare clandestine. În componența Spice se pot găsi urme de amfetamină, metamfetamină, mefedronă, cocaină, heroină sau canabinoizi sintetici. Proporția acestor substanțe diferă de la plic la plic, iar unii consumatori riscă să întrebuințeze substanțe impure, amestecuri nocive sau riscă să consume în supradoze. Consumul de prafuri din plicuri etnobotanice pot dezvolta dependență fizică și psihică încăde la prima consumare, mai ales în cazul substanțelor care conțin metamfetamină.

Consumul de etnobotanice este mai periculos decît cel de droguri, pentru că nu sunt cunoscute efectele pe care aceste produse le pot avea. Plantele etnobotanice halucinogene pot acţiona asupra organismului în diverse moduri. Pe termen scurt, persoana care a utilizat acest produs poate resimţi efecte fizice precum:

- dureri puternice de cap;

– ameţeli, senzaţie de greaţă şi vărsături;

– creşterea frecvenţei cardiace;

– creşterea tensiunii arteriale;

– transpiraţie excesivă;

– dilatarea pupilelor;

– tremurături ale corpului.

De asemenea, în urma consumului de Spice apar și efectele psihice:

- stări confuzionale – pierderea identităţii;

– dispoziţii schimbătoare;

– atacuri severe de panică, senzaţie de moarte iminentă;

– rîs fără motiv, euforie, relaxare;

– imposibilitatea de a se concentra şi memora, diminuarea atenţiei;

– probleme de raţionament logic, clarviziuni;

– iluzii senzoriale şi distorsiuni spaţio-temporale;

– halucinaţii, senzaţia decorporalizării (ieşirii-expulzării din corp);

– senzaţie de omniscienţă (persoana se crede atotcunoscătoare);

– frică, anxietate, angoasă, tristeţe, iritabilitate, paranoia, etc.

Astfel, adolescenții pot să cadă foarte ușor în capcana drogurilor, mai ales fiind influențați de prieteni sau în stare de stres. Totodată, este important pentru părinți să știe care sunt semnele și simptomele ce indică faptul că un adolescent a început să consume droguri:

1. Tînărul care consumă droguri poate începe să lipsească de la școală sau să o abandoneze complet. El ar putea să-și piardă interesul în lucruri care altădată îl pasionau.

2. Copilul ar putea să devină brusc foarte agresiv, pus pe ceartă. El și-ar putea schimba prietenii sau ar putea începe să vorbească cu ei într-un limbaj codat. Un adolescent care se droghează va accesa site-uri pro-droguri și va deveni mai retras și mai deprimat.

4. Dacă îți lipsesc bani din poșetă sau copilul tău îți cere bani constant, el s-ar putea să aibă nevoie de mijloace pentru a continua consumul de droguri.

Alte simptome includ: scădere bruscă în greutate, vorbit neclar, schimbări în programul de somn, anxietate, hiperactivitate, agitație sau paranoia.

Pentru ca adolescentul dumneavoastră să nu devină dependent de droguri, poliția atenţionează atât tinerii, cât şi părinţii despre riscurile consumului de droguri:

- documentaţi-vă despre consecinţele nefaste ale consumului de droguri şi informaţi copilul despre riscurile la care poate fi expus;

– atrageţi atenţia la ceea ce consumă copilul, deoarece unele droguri poartă alte denumiri decît cele reale, fiind mascate sub un ambalaj atractiv, aparent inofensiv, iar administrarea lor poate produce intoxicaţii grave, uneori mortale;

– cultivaţi copilului o relaţie bazată pe prietenie şi sinceritate;

– cel mai bun lucru pe care îl puteţi face ca parinte, este acela de a fi un exemplu demn de urmat;

– copii trebuie să simtă că onestitatea lui va fi apreciată în discuţie şi că sunteţi dispus să-l ascultaţi;

– discutaţi cu copilul dumneavoastră despre nocivitatea drogurilor şi medicamentelor, pentru a cunoaște efectele adverse ale acestora.

You may also like

Comments are closed.

By