-0.6 C
Chișinău
Thursday, January 27, 2022

APELUL lui Dodon: Nu scoateți din cursă ”Patria” și PSRM

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Liderul socialiștilor, Igor Dodon face un apel către toate organizaţiile internaţionale, în primul rînd cele acreditate în Moldova. Dodon cere ca acestea să intervină și să pună punct ilegalităților care au loc în ultima perioadă. Socialistul cere în regim de urgență să se intervină în vederea revenirii partidului ”Patria” în cursa electorală. Totodată, președintele PSRM afirmă că se fac presiuni și se încearcă scoaterea din campanie și a partidului său.

”Guvernarea a compromis completamente noţiunea de alegeri democratice. Măsurile antilegale fără precedent, la care a apelat guvernarea şi anume interdicţia de a vota pentru 700 de mii de cetăţeni ai Moldovei, aflaţi în FR, interdicţia pentru 150 mii de deţinători ai paşapoartelor de tip sovietic, permisiunea de a vota pentru persoanele fără loc stabil de trai şi multe altele vorbesc doar despre un fapt – guvernarea şi-a recunoscut deja lipsa absolută de şanse de a cîştiga alegerile.

Eurounioniştii au demonstrat că duc Moldova nu spre Uniunea Europeană, ci spre o oarecare Uniune de state africane înapoiate, conduse de clanuri criminal-oligarhice.

Din păcate, la această murdărie, minciuni şi manipulări s-a alăturat şi Partidul Comuniştilor a lui Voronin, care în loc să critice guvernarea, şi-a dedicat întreaga campanie în exclusivitate defăimării şi minciunilor în adresa opoziţiei, în special, a socialiştilor. În ultimele zile, Voronin, practic, a devenit portavocea lui Plahotniuc şi Filat. Cei trei oligarhi – Vlad Filat, Vlad Plahotniuc şi Vladimir Voronin – au luat decizia comună de a exclude din campania electorală cele două forţe de opoziţie, care au declarat război anarhiei guvernării, delapidărilor, umilirii cetăţenilor, distrugerii statalităţii moldoveneşti.

Cu cîteva zile înainte de alegeri, guvernarea a pornit un joc murdar, folosind Comisia Electorală Centrală şi sistemul judiciar angajat pentru a exclude, cel puţin, una din cele două forţe de opoziţie, dispuse să creeze în noul Parlament o coaliţie pro-moldovenească şi anti-oligarhică.

Anume reprezentanţii Partidului Comuniştilor din cadrul CEC au votat împreună cu partidele de la guvernare pentru excluderea din campania electorală a partidului „Patria”.

Partidul Socialiştilor a fost acuzat de încălcări la folosirea de mijloace financiare băneşti în timpul campaniei electorale, totuşi guvernarea nu a putut să aducă probe care ar dovedi aceste încălcări inventate. Următorul truc, pe care intenţionează să-l folosească eurounioniştii, este majorarea, la solicitarea PCRM, a pragului electoral pentru PSRM de la 6% pînă la 9% sau chiar 11%, motivîndu-şi solicitarea prin, chipurile, prezenţa în lista partidului a liderilor altor formaţiuni. Anterior, Voronin şi Filat deja au ridicat pragul electoral de la 4% pînă la 6% anume pentru socialişti, lucru confirmat chiar de liderul PCRM.

Venim cu un apel către toate organizaţiile internaţionale, în primul rînd cele acreditate în Moldova, cerîndu-le să oprească aceste ilegalităţi absolute, organizate de Filat, Plahotniuc şi Voronin. Cerem implicarea de urgenţă pentru revenirea în campania electorală a partidului politic “Patria”, precum şi încetarea tentativelor de a scoate din cursă şi Partidul Socialiştilor sau majorarea pentru acesta a pragului electoral. Facem apel de a asigura un monitorizare la maxim a procesului electoral, mai ales în ziua votării. Doar o astfel de abordare ar putea salva aşa-zisele standarde europene. Orice tăcere sau ignorare va fi calificată drept refuz categoric de la sistemul democratic, fiind compromise prezentul şi viitorul ţării noastre”.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img