7 noiembrie, istoricul zilei // Are loc marea Revoluție socialiastă din Rusia

istorie

- 1784 –

Are loc asaltul nereuşit al Devei în timpul răscoalei ţăranilor iobagi din Transilvania

La 6/7 noiembrie 1784 are loc asaltul nereuşit al Devei în timpul răscoalei ţăranilor iobagi din Transilvania. În cadrul acestei lupte 44 de ţărani sunt luaţi prizonieri şi executaţi. O altă ceaţă de ţărani distruge curtea din Săvîrşin, alta înaintează pe valea Mureşului şi intră în comitatul Sibiului.

- 1822 –

Ţarul Alexandru I aprobă scutirea coloniştilor nemţi şi bulgari de plata taxei către stat pe lemnul adus din Herson pentru a-l utiliza la construcţia caselor personale şi a clădirilor publice în Basarabia ţaristă

La 7 noiembrie 1822 ţarul Alexandru I aprobă decizia Consiliului de Miniştri privind scutirea coloniştilor nemţi şi bulgari, stabiliţi în Basarabia ţaristă, de plata taxei către stat pe lemnul adus din Herson pentru a-l utiliza la construcţia caselor personale şi a clădirilor publice.

- 1829 –

Generalul rus Pavel Dmitrievici Kiseleff este numit preşedinte plenipotenţiar al Divanurilor Moldovei şi Valahiei

Contele Pavel Dmitrievici Kiseliov (Павел Дмитриевич Киселёв, Pavel Kiseleff), portret de Franz Krüger, 1851
Contele Pavel Dmitrievici Kiseliov (Павел Дмитриевич Киселёв, Pavel Kiseleff), portret de Franz Krüger, 1851

La 7 / 19 noiembrie 1829 Generalul Pavel Dmitrievici Kiseleff, comandant al trupelor ruseşti în principatele româneşti în timpul războiului ruso-turc, este numit preşedinte plenipotenţiar al Divanurilor Moldovei şi Valahiei pînă la 20 martie / 1 aprilie 1834.

 

- 1877 –

Trupele române ocupă după lupte grele Rahova în cadrul războiului de independenţă a României

La 7-9 noiembrie 1877 trupele române ocupă după lupte grele Rahova în cadrul războiului de independenţă a României.

 

- 1899 –

Guvernul român contractează pe cinci ani un împrumut în valoare nominală de 175 000 000 lei cu o dobîndă de 5% anual

La 7 noiembrie 1899 Guvernul român contractează pe cinci ani un împrumut în valoare nominală de 175 de milioane lei cu o dobîndă de 5% anual. Convenţia de împrumut interzice guvernului român încheierea unui alt împrumut pînă la lichidarea acestuia şi anularea creditelor deja votate pentru suma de 83 de milioane de lei.

 

- 1917 –

Are loc Marea Revoluţie Socialistă din octombrie în Rusia

La 25 octombrie 1917 (stil vechi) – 7 noiembrie 1917 (stil nou) are loc Marea Revoluţie Socialistă din octombrie în Rusia, care inaugurează în istoria lumii epoca trecerii de la capitalism la socialism. Revoluţia a fost numită din octombrie deoarece în Rusia ţaristă de pînă în 1917, conform calendarul vechi bisericesc, data era de 25 octombrie. Conform noului calendar introdus de sovietici în Rusia la 1917 data revoluţiei s-a modificat pe 7 noiembrie.

 

- 1918 –

Se publică Manifestul Marelui Sfat Naţional din Transilvania privind convocarea la 1 decembrie a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia

La 7 noiembrie 1918 se publică Manifestul Marelui Sfat Naţional din Transilvania privind convocarea la 1 decembrie a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia.

You may also like

Comments are closed.

By