VLAD FILAT PE DRUMURI // Declarații mincinoase la CEC sau cum să faci 780 de km cu 0 lei (HARTĂ INTERACTIVĂ)

FILAT MASINA LEANCA

Rapoartele financiare care se depun la CEC, se depun pentru ca instituția să vegheze asupra cantității de bani cheltuite de partide în timpul campaniei. Anume din acest considerent, toate partidele trebuie să aibă deschis un cont bancar, iar cheltuielile legate de campania electorală să fie decontate doar de acolo, indiferent dacă e vorba despre afișaj electoral, spoturi tv sau transport. Cheltuielile nu trebuie să depășească 55 de milioane de lei. Acest lucru se face pentru a plafona partidele, deci a le pune în condiții egale. Partidele însă acund informațiile despre cheltuielile legale, încălcând flagrant legea.

Să ne oprim la rubrica transport. Așa cum am spus, toate cheltuielile, inclusiv cele de transport, nu trebuie să fie plătite la negru, adică din buzunare care nu pot fi controlate, pentru că și transportarea trupușoarelor de deputați sau candidați electorali spre un eveniment electoral tot este cheltuială electorală. Astfel justificările de genul „am mers la întâlnirea cu alegătorii din proprii bani, cu propria mașină” nu pot disculpa pe nimeni. Nu degeaba în rapoartele tipizate ale CEC există rubrica „Transport”.

Redacția Moldova24.info a efectuat o investigație din care reiese că PLDM a depus un raport financiar care nu reflectă realitatea, or datele prezentate CEC-ului sunt eronate. În raportul PLDM, în dreptul cheltuielilor de transport, este trecută cifra 0 (ZERO). Acest lucru ar trebui să însemne că nimeni dintre candidații acestui partid nu s-a deplasat cu mașina (proprie/de serviciu/închiriată etc.)

TRANSPORT FILAT

Reporterii noștri au selectat chiar de pe sit-ul oficial al PLDM doar evenimentele electorale la care a participat în ultimile 5 zile Vlad Filat, care este și președinte de partid. Din datele adunate de pe sit-ul PLDM reiese că Filat a făcut cel puțin 760 de km prin țară în ultimile 5 zile. În știrile de pe site-ul PLDM nu este specificat cu ce s-a deplasat Filat spre localitățile în care a avut întâlniri și evenimente electorale, de aceea putem presupune că a făcut-o cu automobilul.

Vă invităm să urmăriți pe harta interactivă de mai jos deplasările lui Vlad Filat.

P.S. În afară de Vlad Filat în PLDM mai există peste 100 de candidați, care la fel se deplasează fără bani prin țară. Minune, nu alta.
P.P.S. Periada de ultimile 5 zile a fost selectată arbitrar, iar reporterii noștri lucrează acum la calcularea deplasărilor mai multor candidați PLDM pentru întreaga perioadă electorală. Datele preliminare demonstrează că zeci de mii de kilometri de deplasări în teritorii nu sunt acoperiți financiar.
Vom reveni

Moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By