10 C
Chișinău
Wednesday, April 14, 2021

SINUCIDEREA LUI IURIE LEANCĂ sau Scenariul pe care i l-a scris Vlad Filat

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

După alegerile din noiembrie, schema politică din Republica Moldova va suferi anumite schimbări. MAJORE.

Mă voi referi la cazul trist al premierul Iurie Leancă.

Acesta a ratat șansa să crească și de acum în colo va merge doar în scădere. Momentul de cotitură s-a produs când a fost convins de Vlad Filat să ajungă la un compromis și să meargă împreună în alegeri – Vlad Filat cap de listă, iar Iurie Leancă, cu capul plecat pe locul 2.

Nici insistența familiei Stati, despre care se vorbește prin târg că i-ar achita până în prezent un salariu de 20 mii EURO lunar, nici semnalele clare emise de Europa, care i-a arătat cu degetul spre ușă lui Vlad Filat și nici măcar propriile ambiții politice nu au fost mai convingătoare decât șeful său de partid, care a reușit să-l “îndoaie” pe Leancă și să-l facă să cedeze.

Cedând în fața unui pușcăriabil, demis pentru suspiciuni de corupție și eliminat din cărți pentru totdeauna de Curtea Constituțională și CEDO, Leancă a refuzat defapt șansa de a deveni lider al propriului partid dar și să-și păstreze șansa de a reveni în funcția de Prim-ministru. Urma să o facă prin scindarea PLDM-ului, sau prin preluarea treptată a partidului. Unicul lucru pe care trebuia să îl facă – să nu accepte târgul cu Vlad Filat. Mai departe lucrurile erau să se deruleze de la sine, or Leancă avea destui susținători pe interior care era să-l urmeze. Acum i-a pierdut pentru că i-a dezamăgit. I-a folosit pe toți cei care au crezut în el doar pentru a-și mări prețul în timpul târgului pe care l-a avut cu Filat.

Vă veți întreba probabil ce a obținut din acest târg. Vă voi răspunde scurt: NIMIC. Leancă a trădat așteptările susținătorilor săi fără a obține nimic în schimb! Nu cred că Filat l-ar fi cumpărat cu bani pe actualul premier. Cel mai probabil i-a promis revenirea în funcția de premier și prietenie veșnică. I-a promis lucruri irealizabile…

În cadrul Coaliției se știe deja că următorul premier nu va fi înaintat sub nici o formă de Vlad Filat. Tot aici se adaugă și faptul că PL-ul, care după alegeri va fi neapărat în cărți, cu ași în mânecă cu tot și va ține morțiș ca Dorin Chirtoacă să fie Premier. Să nu uităm nici de ambițiile lui Vlad Filat care nu îi va mai permite lui Leancă să-i ia fața.

Așadar, Leancă nu va mai fi premier. Aici nu există dubii. Din mai multe motive, inclusiv cele expuse mai sus. Ce va fi Leancă ? Deputat. Unul dintre cei n-sprezece deputați PLDM, ce vor forma masa sură a fracțiunii. Unul dintre acei care vor avea acces la microfonul din Parlament numai dacă le va da voie șeful.

Vor exista probabil și din acei care-mi vor reproșa că în târgul dintre Leancă și Filat, ultimul ar fi cedat și el, prin neincluderea pe locuri trecătoare în listă a unor persoane pe care Leancă le-a declarat non-grata. Și da și nu. Ce îi încurcă lui Vlad Filat să schimbe lista în ultima săptămână a campaniei ? Ce va mai putea spune atunci Leancă? Să nu-l votăm pe Vlad Filat pentru că l-a mințit și a schimbat lista? Întrebarea tuturor către Leancă va fi următoarea: Nu tu ai fost cel care pe parcursul campaniei l-ai susținut ? Ce fel de poziție conjuncturistă ai luat ?

După ce alegerile se vor produce, iar Leancă, își va da seama că Vlad Filat l-a jucat pe degete, acesta cel mai probabil va dori să iasă din fracțiune. Ce se va întâmpla atunci ? Corect! Va fi declarat trădător de către Filat. Și Vlad Filat va avea dreptate de două ori:
prima dată – pentru că Leancă și-a trădat susținătorii când a acceptat târgul cu Filat
a doua oară – pentru că va părăsi fracțiunea când își va da seama că nu-i sunt satisfăcute cerințele, demonstrând că nu este decât un conjuncturist.

Timpul le va pune pe toate la locul lor.

Gabriel Călin,
Pentru Moldova24

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img