Procurorul General vorbește despre scandalul spălării de bani

bani-catuse


După ce presa internațională și centrele de investigații jurnalistice au prezentat schema prin care banii obținuți ilegal din Rusia erau spălați prin băncile moldovenești, cu ajutorul unor judecători de la noi, procurorul general, Corneliu Gurin, oferă detalii.

În cadrul unui interviu acordat pentru „Deustche Welle”, Gurin a declarat că investigația ziaristică a apărut mult mai târziu după ce au demarat investigațiile organelor de drept abilitate. „Presa nu a adus lucruri noi, pe care nu le cunoșteam deja. Din câte cunosc, primele tranzacții de acest fel ar fi avut loc încă prin 2010. Pur și simplu despre ele nu s-a scris. Probabil că atunci a fost testată schema. Din păcate, colegii din Federația Rusă nu au fost receptivi la solicitările noastre de a ne oferi suportul juridic și operațional necesar în acest caz. Am sesizat însă, mai mult din presă, că ei desfășoară totuși niște investigații pe intern”, a menționat procurorul general al R. Moldova.

Potrivit lui Corneliu Gurin, în aceste cazuri nu este însă cert că a fost o acțiune de legalizare a veniturilor ilicite. „Pentru ca să se poată vorbi de spălare de bani, trebuie să se comită în prealabil alte infracțiuni cum ar fi deturnarea fondurilor, neachitarea impozitelor, contrabandă, circulație de mijloace interzise, iar sursele astfel obținute să fie supuse ulterior unor procedee de legalizare. Noi nu avem dovezi pertinente că acești bani, care au trecut prin băncile noastre, ar fi fost obținuți ilegal de către deținătorii lor. Au fost verificate unele dosare civile de către Curtea Supremă de Justiție. Unele decizii judiciare erau emise de judecători și nu au fost anulate, fiind prezumate legale. Dar au fost constatate și decizii false. Adică, la executorii judecătorești ajungeau decizii judecătorești false. Au fost reținuți la acel moment câțiva executori judiciari, cazul este investigat în continuare. Așteptăm informații și din partea colegilor din unele țări ale UE, unde a ajuns o mare parte din acești bani, dar nici din această direcţie nu avem rezultate foarte bune pe moment. Poate de aceea că nu există dovada că acești bani au fost dobândiți ilegal”, a relatat Gurin.

Amintim că presa internațională a scris că 19 companii paravan din Marea Britanie sunt în centrul unei anchete privind una dintre cele mai mari operaţiuni de spălare de bani din Europa, care s-ar fi desfăşurat prin intermediul sistemului de justiţie din Republica Moldova şi al unor cetăţeni moldoveni. Valoarea sumelor ilicite se ridică la 20 de miliarde de dolari.

Sursa: Ziarul Național

You may also like

Comments are closed.

By