Partidul politic „Patria” condamnă acţiunile regimului de la guvernare de a limita cetăţenii de dreptul la libera exprimare. 

usatii patria

Decizia de a deschide doar 5 secţii de vot în Federaţia Rusă la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 exclude peste 700 de mii de cetăţeni moldoveni din procesul electoral.

Considerăm că este o încălcare gravă a legii supreme – Constituţia Republicii Moldova, care prevede că cetăţenii au drept de vot şi dreptul de a fi aleşi. Articolul 38 din Constituţie  prevede:

” (1) Voinţa poporului constituie baza puterii de stat. Această voinţă se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.”

În comparaţie cu cetăţenii moldoveni care se află în Europa Occidentală, SUA şi Canada, moldovenii care locuiesc în Rusia, au fost privaţi de dreptul de vot, iar astfel Guvernul Lencă a încălcat principiul egalităţii  dreptului de vot, garantat de Constituţie.

Cerem revizuirea deciziei luate şi mărirea până cel puţin la 30 a numărului  de secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse, în localităţile dens populate de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Dacă guvernarea va invoca motivul problemelor financiare, partidul politic „Patria” este gata să-şi asume cheltuielile necesare, din fondul electoral, pentru deschiderea secţiilor de votare suplimentare în Rusia.

Cerem autorităţilor revizuirea imediată a deciziei, iar cetăţenilor moldoveni din Rusia să nu le fie îngrădit dreptul de vot şi posibilitatea de a participa la deciderea viitorului propriei ţări.

Serviciul de presă al staff-ului electoral al partidului politic „Patria”

You may also like

Comments are closed.

By