7 C
Chișinău
Thursday, April 15, 2021

Ministerul Muncii cheamă oamenii să vină după ajutoare pentru perioada rece. CINE se regăsește în listă

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei îndeamnă familiile cu venituri mici să solicite ajutor pentru perioada rece a anului.
Astfel, pot solicita ajutor pentru iarnă familiile cu un venit global mediu mai mic decât minimum garantat de stat, pensionarii, invalizii, șomerii, cei care îngrijesc un copii mai mici de 3 ani ori un membru al familiei cu grad de invaliditate, precum și familiile defavorizate beneficiare de ajutor social.

Ajutorul pentru perioada rece a anului este oferit pentru lunile noiembrie-martie și constituie 250 de lei lunar.

În același timp, Ministerul preîntâmpină că odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului cu privire la modificarea și completarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului, au fost revizuite caracteristicile și punctajul aferent pentru evaluarea bunăstării familiei. Astfel, începînd cu 1 noiembrie 2014, Venitul Lunar Minim Garantat este de 720 lei. De asemenea la calcularea venitului familiilor defavorizate în care sunt membri salariați li se vor ignora venituri de 200 lei. Astfel, se încearcă de a motiva salariații să nu părăsească locul de muncă mai puțin plătit, în favoarea ajutorului social.

Familiilor care îngrijesc de copii pînă la 1,5 ani pentru persoanele neasigurate și 3 ani pentru persoanele asigurate, de asemenea nu le se vor lua în calcul 200 lei din venit. Nu va fi luat în calcul nici suportul financiar ce îl primesc familiile de pensionari ce au pensii mai mici de 1500 de lei.

A fost revizuită și modificată și lista indicatorilor de bunăstare. A fost modificat punctajul de la 90 la 80 puncte, totodată a fost exclus din această listă: televizorul color; frigiderul/congelatorul; mașina de spălat cu program manual; aspiratorul; centru muzical.

Cererile pentru ajutor pentru perioada rece a anului 2014-2015 pot fi deja depuse la asistentul social din localitate. Solicitările sunt necesare a fi depuse preventiv, pentru a nu rata plata ajutorului pentru luna noiembrie curent, ajutorul fiind oferit de la data depunerii cererii și nu are efect retroactiv.

În anul 2013 de acest suport au beneficiat 80.000 de familii.

moldova24.info

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img