Leancă a participat inaugurarea biroului Băncii Europene de Investiții la Chişinău

Leanca

Prim-ministrul Iurie Leancă şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Wilhelm Molterer, au discutat azi, în cadrul unei întrevederi, despre perspectivele de colaborare dintre această instituție financiară şi Republica Moldova, după care au participat la inaugurarea biroului Băncii Europene de Investiții la Chişinău.

Premierul a salutat deschiderea biroului BEI în ţara noastră, menţionând relevanța evenimentului pentru agenda europeană a Republicii Moldova. „Este o motivare puternică pentru sectorul privat şi cel public din Republica Moldova de a se alinia la standardele europene, de a avea sprijinul necesar pentru a activa într-o atmosferă mult mai prielnică pentru business. Este un sprijin foarte concret, la nivel de acces la resurse financiare ieftine şi pe termen lung, dar și la cele mai bune practici pe care BEI le are, ca parte componentă a Uniunii Europene”, a spus Prim-ministrul.

Iurie Leancă și-a exprimat convingerea că deschiderea biroului BEI la Chișinău va dinamiza și eficientiza colaborarea bilaterală, promovând în continuare proiectele de importanţă strategică pentru Moldova. Este vorba, în special, de dezvoltarea IMM-urilor, ceea ce va contribui la realizarea unui alt obiectiv important – crearea locurilor de muncă. „Prin realizarea proiectelor investiţionale împreună cu BEI am reuşit deja să deschidem circa 20 de mii de locuri de muncă”, a precizat Premierul.

Vicepreşedintele BEI, Wilhelm Molterer, a menţionat la rândul său că, la baza deciziei de a deschide oficiul băncii la Chişinău, a stat faptul că Republica Moldova este ţara ce are un guvern orientat spre integrarea europeană şi cu o strategie clară privind realizarea acestui obiectiv. „Guvernul Republicii Moldova are un set clar de priorităţi, pentru a căror realizare este nevoie de investiţii şi de sprijin real oferite economie. Totodată, acest guvern are o abordare practică, atunci când este vorba de aplicarea proiectelor, iar aceasta de asemenea este un element cheie. Astfel, BEI, ca instituţie europeană, doreşte să sprijine această strategie”, a spus Wilhelm Molterer.

Totodată, vicepreşedintele BEI şi-a exprimat convingerea că Republica Moldova are un potenţial excelent pentru integrarea economică în Uniunea Europeană, ca urmare a semnării Acordului de Asociere şi a creării Zonei de Liber Schimb cu UE.

Prezent la eveniment, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a menţionat că în ultimii cinci ani relaţiile moldo-comunitare au cunoscut o creştere impresionantă, iar faptul că tendinţa este una ascendentă reprezintă principalul mesaj pentru mediul de afaceri şi investitorii în economia Moldovei.

Țara noastră este cel mai mare beneficiar de asistenţă BEI pe cap de locuitor, dintre membrele Parteneriatului Estic. Din 2007, Banca a sprijinit realizarea, în Republica Moldova, a 13 proiecte investiţionale, estimate la 586 de milioane de euro, în domenii precum transporturile, infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă și canalizare, energetică, agricultura şi vinificaţia. Oficiul Băncii Europene de Investiții la Chişinău este al doilea deschis în una din ţările Parteneriatului Estic.

You may also like

Comments are closed.

By