Haos la Hong Kong: Ciocniri între manifestanții prodemocrație și grupuri antiproteste

hong kong

Sute de persoane, unele cu măști, bare de fier și instrumente de tăiat, au dărâmat luni bariere ridicate de manifestanții prodemocrație în centrul financiar al Hong Kong-ului, încăierându-se cu protestatarii care ocupă străzile de două săptămâni, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Șoferii de taxi, care se opun protestelor pentru că acestea le afectează afacerile, au mărșăluit de asemenea pe o stradă baricadată cu 12 mașini de taxi, cerând oprirea protestelor. Ei le-au oferit protestatarilor termen până miercuri seară să-și ridice baricadele.

Sute de polițiști au înlăturat anterior unele baricade pentru a fluidiza traficul, însă au transmis că protestatarii pot rămâne.

În câteva ore, câteva grupuri care se opun mișcării de protest au venit în locurile unde se aflau manifestanții și au încercat să-i disperseze, profitând de acțiunea anterioară a poliției de înlăturare a baricadelor.

Imediat au izbucnit ciocniri, primele de acest fel între demonstranți și membri ai grupurilor antiproteste. Manifestanții consideră însă că atacurile au fost coordonate și că în acestea ar fi fost implicate organizații criminale asiatice, notează Reuters.

Unii dintre membrii grupurilor antiproteste vorbeau dialectul mandarin, dar nu și pe cel cantonez, ceea ce sugerează că nu ar fi din Hong Kong.

În cele din urmă, poliția a separat cele două grupuri, formând o baricadă umană între ele. În final, calmul a revenit pe străzi, însă locuitorii din Hong Kong se așteaptă la noi izbucniri. Tinerii protestatari spun că vor rămâne pe străzi ‘până la capăt’.

Manifestanții, majoritatea studenți, cer democrație deplină și i-au solicitat liderului din Hong Kong, Leung Chun-ying, să demisioneze, după ce Beijingul a exclus în august organizarea unui scrutin liber pentru alegerea șefului executivului local în 2015.

Demonstrațiile au escaladat la sfârșitul lunii septembrie, după ce poliția a folosit gaze lacrimogene și bastoane împotriva protestatarilor. De atunci, forțele de ordine au dat dovadă de reținere, iar prezența lor a fost minimă.

A policeman removes an anti-Occupy Central protester from the main protest site in Admiralty in Hong Kong

An anti-Occupy Central protester holds pliers as he cuts cable ties at barricades setup as road blocks by protesters at Central in Hong Kong

A office worker rushes to join pro-democracy protesters as they attempt to reinforce their barricades, as anti-Occupy Central protesters try to remove the road blocks, in the Central financial district in Hong Kong

Anti-Occupy Central protesters drag a metal fence over a pro-democracy protester at the main protest site in Admiralty in Hong Kong

Police remove barricades at the main protest site in Admiralty in Hong Kong

Pro-democracy protesters scuffle with anti-Occupy Central protesters as they grab a metal fence at the main protest site in Admiralty in Hong Kong

Police react as an anti-Occupy protester is held by the police during a confrontation in Hong Kong

foto: reuters.com

You may also like

Comments are closed.

By