Despre Transnistria și prezența în regiune a armatei a 14-a

Varnita RMN Bender 13

Candidatul la funcția de deputat din partea partidului Patria este gata să discute cu autoritățile din Rusia condițiile aflării armatei ruse pe teritoriul Moldovei

Declarația a fost făcută de politician în cadrul emisiunii Politica de la TV7. Renato Usatîi a spus că este gata să discute despre soluționarea conflictului transnistrean cu partea rusească în vederea păstrării integrității teritoritoriale a Republicii Moldova.

”Atât politicienii din străinătate cât și cei moldoveni speculează pe tema problemei transnistrene. Consider că trebuie să discutăm diferite scenarii referitor la Transnistria – crearea unei federații, confederații sau a unui statut special a acestei regiuni, important este să păstrăm integritatea teritorială a Republicii Moldova. Analizez situația din alt punct de vedere, acolo a crescut generația care consideră că este născută într-o țară independentă” – a menționat Usatîi.

Abordând subiectul prezenței armatei ruse a 14-a pe teritoriul regiunii, Usatîi a menționat că ”pe teritoriul unei țări nu trebuie să fie prezenți militarii altui stat”, dar este gata să discute cu autoritățile din Rusia condițiile aflării acestora, care ar fi favorabile Republicii Moldova.

„ Dacă Federaţia Rusă are nevoie de garanţii privind securitatea frontierei de stat, în cazul unui pericol din partea Occidentului sau din alte părţi, sunt gata să discut cu conducerea Rusiei posibilitatea semnării unui acord. Acordul ar prevede prezenţa armatei a 14-a în regiune pe un termen de încă 10 ani în schimbul livrării gazului rusesc pe un termen de 10 ani la preţul de 180 de dolari pentru 1000 de metri cubi pentru a le putea explica oamenilor că mergând în întâmpinarea autorităţilor din Rusia primim gaze naturale de două ori şi jumătate mai ieftine. Acest lucru ne va permite să reanimăm economia ţării, să fie bazată pe producere. Este întru totul realizabil, deaoarece în prezent Moldova consumă într-un an acea cantitate de gaza naturale cât consumă sectorul Krasnogorskii din Regiunea Moscova. Trebuie să încetăm să-i minţim pe ruşi.”, – consideră Usatîi.

You may also like

Comments are closed.

By