De mâine, SĂ AVEM RĂBDARE! Peste 60 de rute de microbuz își schimbă itinerarul

microbuze

Începând cu ziua de mâine, 1 noiembrie, peste 60 de rute de microbuz din capitală își vor schimba itinerarul.  O dispoziție în acest sens a fost semnată acum o lună de către primarul general, Dorin Chirtoacă. Conform documentului, microbuzele nu vor mai circula pe străzile principale din municipiu, acestea fiind direcționate pe drumurile secundare.

”Le-am creat mai mult acces în cartierele periferice, de exemplu Botanica de Jos. S-a restricționat accesul pe străzile unde este deja transport. Da, troleibuzele și autobuzele vor fi mai încărcate, dar, din păcate, nu putem schimba altfel lucrurile. În cele două săptămâni de când a fost adoptată dispoziția, până astăzi, nu am primit nicio contestație din partea administratorilor de rute în ce privește schimbarea propusă”, a declarat Chirtoacă în cadrul unei conferințe de presă.

Edilul spune că este gata să facă față înjurăturilor și nemulțumirii locuitorilor capitalei.

”Începând de mâine să avem răbdare, presupun că va fi disconfort, vor fi și înjurături, vor fi nemultumiți, insinuări, dar vom merge ferm înainte cu aceste reforme pentru asigurarea securițătii populației. Vreau să ne cerem scuze din partea primăriei de la locuitori pentru incomodități, dar ele sunt necesare. Decât morți si răniți, mai bine securitate”, a spus edilul.

Toate rutele de microbuz vor activa între orele 6.00 – 23.00, iar intervalul de circulaţie nu va fi mai mare de 15 minute, în perioada 6.00 – 7.00 şi nu mai mare de 20 minute, între orele 21.00 – 23.00.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, treptat Primăria va crește numărul de autobuze și troleibuze pentru a asigura comfortul cetățenilor. În plus, din cele 9 rute de microbuze anulate, unele ar putea fi restabilite pe traseu la solicitarea transportatorilor sau călătorilor.

Tot de mâine vor intra în vigoare noile reguli pentru șoferii de maxi-taxi şi administratorii de rute. Aceștia vor fi obligați:

1. Să transporte călătorii în limita numărului de locuri disponibile pe scaune şi până la 7 călători în picioare în unităţile de transport cu şasiu – bază medie, respectiv, până la 10 călători în picioare, în unităţile de transport cu şasiu – bază lungă;
2. Să respecte limita de viteză de maxim 50 km/oră;
3. Să oprească în staţiile de aşteptare a transportului şi locurile stabilite (indicator – staţie de microbuz).
4. Să respecte orarul de circulaţie şi afişarea acestuia în interiorul fiecărui microbuz;
5. Să nu fumeze, să nu utilizeze telefonul mobil, dar şi aparatele audio sau video în timpul efectuării rutei;
6. Să cupleze centura de siguranţă, să asigure un comportament civilizat. În unităţile de transport să fie plasată, în loc vizibil, fişa personală a şoferului eliberată de angajator, care să conţină: fotografie, nume, prenume, datele de contact ale companiei etc;
7. Să asigure starea tehnică corespunzătoare a unităţii de tansport, precum şi a unui aspect îngrijit şi curat;
8. Amenajarea staţiilor terminus, asigurarea condiţiilor igienice pentru angajaţi;
9. Dotarea microbuzelor cu sisteme de monitorizare GPS pentru verificarea în trafic a unităţilor de transport pe traseu (viteza, itinerar, orar, staţionare etc). Crearea unui centru comun de monitorizare a reţelei de microbuze;
10. Concedierea şoferilor nedisciplinaţi (mai mult de 3 abateri/lună) şi neadmiterea reangajării lor pe alte rute (întocmirea unei liste negre a şoferilor);
11. Respectarea necondiţionată a prevederilor actelor legislative şi normative în vigoare.
– Regulamentul Circulaţiei Rutiere;
– Regulamentul transporturilor auto de călători şi bagaje;
– Codul transporturilor rutiere;
– Legislaţiei lingvistice;
– Deciziile Consiliului municipal şi dispoziţiile Primăriei Chişinău;
– Politicile Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By