Curtea Constituțională A RESPINS sesizarea comuniștilor. Acordul de Asociere RM-UE – CONSTITUȚIONAL

curtea constitutionala

Curtea Constituțională a respins, în unanimitate, sesizarea fracțiunii PCRM privind neconstituționalitatea ratificării Acordului de Asociere RM-UE.

”Se respinge sesizarea fracțiunii parlamentare a Partidului Comuniștilor pentru controlul constituționalității Legii 112 din 2 iulie 2014 pentru ratificarea Acordului de asociere între RM pe de o parte și comunitatea europeană pe de altă parte. Orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale. Se recunoaște constituțională legea pentru ratificarea acordului de asociere RM-UE. Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, a declarat președintele CC, Alexandru Tănase.

”Ne exprimăm regretul față de decizia CC. Când am depus sesizarea am reieșit din interesele cetățenilor. Am considerat că acordul în formula în care a fost ratificat contravine intereselor RM. Curtea și-a asumat, deopotrivă cu coaliția de guvernare, întreaga responsabilitate față de consecințele care vor rezulta în urma acestui acord”, a declarat deputatul PCRM, Igor Vremea după pronunțarea deciziei de către Curte.

Amintim că fracțiunea PCRM din cadrul Parlamentului s-a adresat Curții Constituționale cu o sesizare în care invocă faptul că prin ratificarea Acordului de Asociere se aduc atingeri suveranității statului și că în document nu sunt abordate principiile integrității teritoriale ale RM. De asemenea, comuniștii susțin că pe viitor instituțiile internaționale vor interveni în legislația țării.

”Acordul de Asociere și legea prin care a fost ratificat aduc atingere existenței unui stat suveran prin faptul că acordă anumite împuterniciri unor organe supranaționale fără a ține cont de prevederile constituționale și fără a fi supuse unui control din partea autorităților RM. Fiind un stat suveran, RM urma să fie pe poziții de egalitate în ce privește interesele statului. În opinia noastră prin astfel de prevederi din acord se aduc atingeri prevederilor constituționale privind atribuțiile Parlamentului prin faptul că acordă posibilitate instituțiilor internaționale să intervină în legislația noastră ocolind Parlamentul RM. Moldova va fi obligată pe parcurs să-și modifice legislația care contravine normele adoptate de UE. Acordul nu ține cont că art. 11 din Constituție proclamă RM ca stat neutru. Nu sunt abordate principiile integrității teritoriale ale RM și nu se ține cont de faptul că avem un conflict care urmează a fi soluționat, dar nu aprofundat”, a declarat deputatul PCRM, Igor Vremea în debutul ședinței de astăzi a CC.

Vedeți AICI hotărârea integrală a Curții Constituționale.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By