Băsescu: În suflet mi-aş dori mult unirea cu Republica Moldova

basescu

Preşedintele României, Traian Băsescu şi-ar dori mult unirea României cu Moldova. Potrivit lui, el nu-și va schimba niciodată opinia că cele două state sunt un singur popor, doar că decizia de unire depinde de românii de pe ambele maluri ale Prutului. Declarațiile au fost făcute la postul public Moldova1.

„Eu sunt mai puţin interesat de ce cred unii şi alţii în Occident. Eu am spus-o cinstit şi de regulă oamenii cinstiţi trebuie luaţi aşa cum sunt, în sufletul meu mi-aş dori mult unirea României cu Republica Moldova pentru că eu nu renunţ la teoria că suntem un popor, în două state independente, dar acest lucru nu se face nici cu forţa nici cu amăgiri. Când majoritatea românilor din cele două ţări vor dori să fie o singură ţară, cu certitudine acest lucru se va întâmpla, pentru că nimeni nu poate lua dreptul unui popor de a se uni. Uitaţi-vă la Germania: este o realitate europeană, nu am inventat-o eu şi nu o spun eu, dar nemţii au vrut şi cei din RDG şi cei din RFG să se unească. La noi, nu sunt probabil create condiţiile, în mod deosebit în Republica Moldova, dar dacă vor fi vreodată cu certitudine cetăţenii celor două ţări vor decide”, a declarat Traian Băsescu.

Băsescu a mai afirmat că ține mult la toți românii, de la frontiera de vest a României până la Nistru, inclusiv cei din Transnistria.

„În România toate cercetările sociologice ne arată că 80% din români sunt în favoarea unirii celor două ţări româneşti, ştiu că în Republica Moldova nu este acelaşi sentiment, de aceea România nu întreprinde nimic în acest sens”, a spus Băsescu.

You may also like

Comments are closed.

By