13 C
Chișinău
Monday, April 19, 2021

Atenție! Internetul din Republica Moldova este invadat de escroci

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

În ultimul timp, angajaţii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații au constatat intensificarea  fenomenului de fraude în domeniul tehnologiilor informaţionale. Acest fenomen constă în însuşirea prin înşelăciune a mijloacelor băneşti ale utilizatorilor diferitor platforme de anunţuri gratuite plasate pe internet.

Schema frauduloasă constă în plasarea anunţurilor gratuite pe internet despre comercializarea diverselor produse la un preţ mai mic decît preţul ofertelor similare pe piaţă. În informaţia de contact, escrocii indică doar adresa cutiei poştale electronice, denumirile profilurilor a mesageriilor instantanee ca ”Skype, ICQ, Messenger etc.”. În timpul discuţiilor întreţinute, infractorii solicită de la potențialii pagubași transferarea a unei sume de bani în calitate de avans prin diferite sisteme internaţionale. Însă, în unele cazuri escrocii solicită și plăţi suplimentare invocînd diverse motive false (reparaţia obiectului expus spre comercializare, lipsa banilor pe contul de telefon mobil etc.). După ce infractorii intră în posesia banilor, orice contact cu victima se întrerupe.

CCCI îndeamnă persoanele care utilizează serviciile platformelor de anunţuri gratuite plasate pe reţeaua internet să fie prudenţi la examinarea ofertelor cu preţul evident redus, pentru a nu cădea pradă manipulării infractorilor.

Poliția îndeamnă toate persoanele care a avut de suferit în urma acţiunilor escrocilor să se adreseze la cel mai apropiat sector de poliţie, să telefoneze la serviciul 902 sau să se adreseze la Centrul pentru combaterea crimelor informatice al INI al IGP situat pe adresa mun. Chişinău, str. Bucuriei 14, adresa electronică ccci@mai.gov.md.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img