23.3 C
Chișinău
Thursday, July 29, 2021

Locuitorii raionului Donduşeni către Renato Usatîi: ,,Întoarceţi Moldovei numele său bun!” (VIDEO)

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Liderul partidului ,,PaRUs” s-a întâlnit cu locuitorii raionului din nordul Moldovei

Renato Usatîi, ignorat de aproape toate posturile de televiziune, într-un timp scurt a devenit unul dintre cei mai populari politicieni din ţară, iar la întâlnirile unde vin mulţi oameni de diferite vârste şi profesii. Nu a fost o excepţie nici Donduşeni. Locuitorii acestui raion din nordul Moldovei, timp de 2 ore au reuşit să adreseze liderului partidului ,,PaRUs” o mulţime de întrebări. Întrebările puse de majoritatea celor prezenţi erau legate de speranţele locuitorilor spre o viaţă mai bună. Pe aceştia îi preocupa situaţia actuală privind protecţia socială nesatisfăcătoare, închiderea şcolilor ruse, situaţia precară din localităţile rurale, lipsa locurilor de muncă şi altele.

10550123_438330012971743_5690041552563791535_o

,,Donduşeni este pentru mine o localitate natală, pentru că este baştina mamei mele. Mă doare să văd ce se întâmplă astăzi în acest raion şi în ţara noastră în general. Moldova are nevoie de democraţie, fără poveşti şi aşa-numitele ,,valori europene”. Viitorul statului nostru, cursul său extern, trebuie să-l decidem noi singuri, nu trebuie să ne fie impus din exterior. Este trist să vezi cum satele moldoveneşti mor, care nu vor renaşte până când nu se vor naşte generaţii noi. Este nevoie să stimulăm natalitatea. În cadrul programului nostru este prezentată o cale clară de soluţionare a problemei natalităţii scăzute, astfel pentru fiecare primul, al doilea şi al treilea copil propunem să fie alocate sume de 15, 25, 50 mii lei respectiv. Şcolile, care sunt leagănul vieţii rurale, nu trebuie să fie închise,ba din contra să fie deschise mai multe. Investitorii străini vor veni în Moldova, daor atunci când va fi soluţionată problema cadrelor calificate şi astfel vor apărea locuri noi de muncă. Pentru a realiza aceste acţiuni este necesar să reanimăm toate instituţiile tehnice şi profesionale, care duceau faima raionului Donduşeni în toată ţara. Salariul bugetarilor trebuie să fie ridicat la un nivel decent, iar înlesnirile de care se bucurau veteranii afganezi şi participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl trebuie să fie întoarse. Astăzi Moldova are nevoie de un Lucaşenco 2, ca învăţătorii să nu se mai gândească la salarii, iar mamele la cum să plătească medicii la policlinici” – consideră Renato Usatîi.

1276764_438332659638145_532964601027661236_o

În opinia politicianului, pentru a atrage resurse suplimentare în bugetul de stat, este necesară efectuarea de către specialişti din străinătate a unui audit a datoriei externe a Republicii Moldova. Astăzi ţara noastră, doar la nivel de dobândă, achită 60 milione dolari pe an Occidentului pentru creditele acordate. Usatîi nu se îndoieşte că rezultatul auditului va convinge europenii că 30-40% din bani pe care îi datorează la momentul actual Moldova, aşa şi nu au mai ajuns în ţară.
,,Revizuirea datoriei externe ne va permite să economisim 20-25 milioane dolari pe an. Din păcate 30% din garanţii, acordate Moldovei ,,se scurg” încă în Uniunea Europeană, ulterior guvernanţii noştri se implică şi doar acel puţin care mai rămâne, ajunge pentru reformarea instuţiilor, construcţia drumurilor ş.a. Sunt sigur că dacă le-am da unor funcţionari moldoveni peste mâini, bugetul Moldovei se va dubla. Unul dintre principalele puncte ale programului nostru este naţionalizarea activelor de stat, care au fost furate. Dacă funcţionarii nu vor putea să demonstreze provenienţa proprietăţii sale – aceasta va trebui să-i fie confiscată. Pentru a face ordine în ţară, sunt gata 2-3 ani să merg la lucru în maşină blindată.” – susţine Usatîi.

10547915_438329762971768_2947602149881793867_o

Liderul partidului ,,PaRUs” îşi exprimă neliniştea în legătură cu faptul că Moldova tot mai mult trece la gestiune externă – guvernarea noastră nu face decât doar ce îi indică Occidentul. La momentul actual aceasta face tot posibilul să formeze în viitorul parlament coaliţia Filat-Plahotniuc-Voronin.

,,Nici unul dintre state nu are dreptul să se implice în afacerile interne ale altui stat. Astăzi, în mod special, spun cu voce tare ceea ce ar trebui să spună conducătorii noştri despre întâlnirile secrete ale ministrului apărării Troenco cu omologul său din Ucraina la Viniţa, despre trimiterea în Moldova a 25 seturi de rachete anti-aeriene ,,GROM”, la etapa de faţă sunt pregătite câteva elicoptere.
Moldova întotdeauna a fost o ţară agrară, nu o putere militară. În ultimul timp, în toate cazarmele se repară tehnica militară, se pare că aceştia se pregătesc pentru ceva. Cel mai groaznic ce poate să se întâmple este provocarea unui conflict în Transnistria pentru a avea posibilitatea de a declara o stare de urgenţă în ţară şi prin aceasta să amâne alegerile pe un termen nedeterminat.” – a subliniat Usatîi.

10644555_438332526304825_5638181985633030764_o

După tradiţia deja formată, la sfârşitul întâlnirii, Renato Usatîi a făcut locuitorilor din Donduşeni câteva cadouri. Astfel, veteranii Marelui Război pentru Apărarea Partiei au primit 50 mii lei. Încă 30 mii lei Usatîi a donat pentru repararea oficiului Uniunii ofiţerilor şi afganezilor. Politicul a sponsorizat liceul român ,,A. Mateevici” cu suma necesară pentru procurarea băncilor şi scaunelor pentru o sala de clasă, iar liceului ,,A. Puşkin” i-a dăruit 3 calculatoare.

Datorită lui Renato Usatîi, Denis Tachii – originar din Donduşeni, campionul Moldovei la sambo, va fi operat în Germania. Sportivul, cu o traumă complicată la genunchi, a primit de la Renato Usatîi 5000 euro care nu-i ajungeau pentru tratament. La fel, Usatîi a alocat bani pentru repararea locuinţei unor pensionari cu probleme de vedere, familiei Veleşco.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img