IceBucket marca Iurie Leancă, înainte de lansarea PLDM în campanie! Cine e provocatul?!

leanca

Premierul Iurie Leancă, prim-vicepreşedintele PLDM încearcă să pună punctele pe ”i” în privinţa principiilor de care propune să se conducă formaţiunea în campania electorală ce va începe oficial în câteva săptămâni. Într-un interviu oferit Europei Libere, Leancă se referă practic direct la calitatea proastă a listelor electorale pe care le-a promovat liderul PLDM Vlad Filat la alegerile anterioare şi cere ca cel puţin de această dată să se pună accent pe profesionalism. În plus, el critică modul în care s-a comportat Filat cu parteneri de alianţă în timpul guvernelor conduse de el, şi îl îndeamnă subtil pe Filat să le spună oamenilor din start cine va fi în capul listei PLDM.

”Este extrem de important să le spunem oamenilor cine îi va conduce după alegeri, care va fi formula de coalizare. Nu cred că ar fi în interesul nostru să mergem în alegeri fără a le da oamenilor această perspectivă cât de cât clară”, a declarat Iurie Leancă în contextul în care se vorbeşte tot mai mult despre o rivalitate între el şi Filat în acest sens în condiţiile în care Filat nu vrea să cedeze primul loc pe listă, chiar dacă ratingul său a scăzut mult în ultimii ani şi este cu mult sub cel al lui Leancă, acesta fiind de facto locomotiva PLDM.

Leancă este de părerea că din cauza lipsei de transparenţă iar oamenii vor fi bulversaţi şi ar putea bănui posibilitatea unor planuri ascunse. ”Din păcate, constatăm că numărul concetățenilor noștri care deocamdată sunt indeciși este foarte mare. Și atunci vor putea să ne acuze de lipsă de transparență și nu vom arăta doar că avem o problemă de comunicare pe interior și că am putea crea eventual percepția unor planuri ascunse. Și atunci de ce ne-am aștepta ca oamenii să ne voteze pe noi? Deci, nu cred că ar fi cazul să mergem în alegeri într-o formulă de neanunțare a unor obiective, a unor planuri foarte concrete cum vedem noi așezarea respectivă după alegeri. Și cred că mai e suficient timp pentru a lămuri între noi aceste lucruri”, a declarat Leancă.

Tootdată, el a arătat foarte clar că relaţiile din actuala Coaliţie Pro-Europeană între partidele membre sunt cu mult mai bune decât în timpul guvernelor conduse de Filat, ceea ce se răsfrânge pozitiv şi asupra vieţilor oamenilor. ”Într-un an şi jumătate de guvernare, cel puţin în ultima perioadă, am demonstrat, partidele din arcul guvernamental, că putem nu doar convieţui, nu doar coabita, dar putem să ne conjugăm eforturile pentru a soluţiona problemele pe termen imediat, pentru a elabora concepţii, politici pe termen mediu şi să le promovăm cu perseverenţă, pentru a îmbunătăţi calitatea guvernării, ceea ce, efectiv, se răsfrânge asupra situaţiei social-economice din societate”, a spus Leancă.

Premierul îi reproşează lui Filat şi calitatea listelor electorale pe care le-a propus la alegerile precedente, menţionând necesitatea schimbării accentului pe profesionalism şi integritatea fiecărui candidat. ”Sper nu numai să tragem concluziile de rigoare, dar să vedem o listă în acest punct de vedere îmbunătăţită şi la capitolul profesionalismului, şi la capitolul integrităţii fiecăruia care se va regăsi pe lista Partidului Liberal Democrat”.

Vlad Filat nu a răspuns deocamdată îndemnurilor lui Iurie Leancă, dar cei doi se vor întâlni duminică la un miting organizat de PLDM în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la care unii experţi nu exclud posibilitatea unor divergenţe tot mai mari dintre mesajele pe care le vor transmite precum şi o divizare mai vizibilă dintre cele două echipe care s-au format în PLDM.

Moldova 24

You may also like

Comments are closed.

By