FLASH // Separatiştii proruşi anunţă RETRAGEREA artileriei din estul Ucrainei

ucraina

Rebelii proruşi au anunţat marţi că au început retragerea artileriei din estul Ucrainei, în zonele din care s-a retras şi armata ucraineană, conform acordului negociat la Minsk, notează Mediafax.

„Ne-am retras artileria din zonele în care forţele guvernamentale ucrainene au făcut acelaşi lucru. În zonele de unde artileria ucraineană nu s-a retras, nu ne-am retras nici noi”, a declarat pentru agenţia de presă rusă Interfax Aleksandr Zaharcenko, „premierul” Republicii Populare Doneţk, autoproclamată de separatişti.

„Acest lucru se referă la tunurile de artilerie cu un calibru mai mare de 100 de milimetri”, a precizat el.

Un document semnat sâmbătă la Minsk prevede un plan de pace în nouă puncte pentru a pune capăt conflictului dintre rebelii proruşi şi forţele guvernamentale ucrainene care durează de cinci luni în estul Ucrainei.

Acest plan prevedea înfiinţarea unei zone tampon cu o lăţime de 30 de kilometri de-a lungul liniei de front şi retragerea artileriei grele de către cele două tabere, îngheţând virtual conflicul în poziţiile actuale ale beligeranţilor.

Armata ucraineană a anunţat deja că va începe punerea în aplicare a dispoziţiilor planului de pace care, în afara zonei tampon, prevede şi un armistiţiu până acum respectat în general şi o interdicţie de survolare a regiunilor separatiste.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By