Filat îi arată lui Leancă valorile democrației PLDM

leanca filat

Vlad Filat îi pregătește o păcăleală de zile mari lui Iurie Leancă și partenerilor internaționali, asta a reieșit din ședința de urgență convocată la partid. Nu știu dacă ați observat, dar imediat ce Leancă a declarat că ar trebui luat în calcul un eventual bloc electoral, brusc și Filat a zis că e o variantă care trebuie discutată, deși până atunci a zis de mai multe ori, în modul cel mai categoric, că nici nu vrea să audă de această idee. De ce a făcut Filat mișcarea asta? Simplu, să-l păcălească pe Leancă.

Ieri, Filat a convocat ședința biroului politic, dar înainte de asta, sursele mele din PLDM spun că a pregătit o adevărată regie, totul pregătit pentru păcălirea lui Leancă. Începe ședința, Filat deschide discuția despre blocul electoral, foarte “pozitiv”, rând pe rând lingăii lui Filat își fac numărul, se ridică ordonat, conform regiei, declară vehement că nu sunt de acord cu blocul. În timpul ăsta Filat “ofta” disperat și “îngrijorat”, pentru că el juca în fața lui Leancă rolul celui care vrea bloc electoral. O comedie ieftină și total lipsită de inteligență, asta se putea citi și pe chipul lui Leancă, care din ce înțeleg zâmbea la fiecare scenetă. O parte din cei prezenți la ședința, printre care și amicul meu, nu primiseră rol în comedia lui Filat și stăteau cu ochii plecați de rușine, așteptau să cadă cortina.

Filat, ca să arate cât de tare își dorește să-i satisfacă dorințele lui Leancă și partidul să vadă cât de mult ține el la relația cu premierul, a propus chiar un Consiliu National al PLDM, care să aibă loc cât mai rapid și să se ia decizia legată de bloc. De ce face Filat asta? Ca să-și bată joc de Leancă și să-i arate cine controlează partidul. La Consiliul National vin șefii de raioane, finanțați de Filat și este evident că decizia va fi cea pe care o vrea șeful. Mai mult, prin această ședință Filat vrea să îngroape definitiv subiectul și să-l arate pe Leancă slab, să-i bage mințile în cap. Filat mai are un motiv să facă asta, vrea sa dea un semnal în teritoriu că el e puternic, după ce dezvăluirile lui Ioniță despre jaful de la BEM au produs panică mare în rândul membrilor PLDM din raioane. Pe Filat nu blocul electoral îl doare, îl poate îngropa ușor, mai ales că nici celelalte partide nu dau semn că îl vor, pe el îl doare faptul că înțelege că ar putea pierde controlul în partid, iar asta e tot ce i-a rămas pentru a se proteja de pușcărie, știe că mandatele pe care le va lua l-ar putea ajuta să mențină controlul asupra instituțiilor statului.

După dezvăluirile legate de jaful pe care l-a făcut el și rudele lui la BEM‎, Filat e în panică, e presat de rudele sale pentru că l-a expus pe nepot, un băiat tânăr care ar putea să înfunde pușcăria pe vreo 10 ani fără vina, doar pentru că și-a pus numele la dispoziția unchiului său. De altfel, amicul meu spune că Ion Rusu, cumnatul lui Filat, a mers la spital pentru îngrijiri medicale, la doar câteva ore după izbucnirea scandalului. Nu am confirmări oficiale, dar cred informația asta, cui nu i-ar crăpă inima dacă s-ar vedea anchetat în așa schemă internațională de spălare de bani. Toți așteaptă acum protecția lui Filat, însă acesta le-o poate oferi tot mai puțin, atât el, cât și prietenul său Plahotniuc.

Revenind la păcălelile pe care le pregătește Filat, ele au și rolul de a le arăta partenerilor străini că el nu e certat cu Leancă, e gata să-i promită un nou mandat de premier. Să-i promită, atenție! Ce garanții însă poate oferi Filat că după alegeri nu-i va trage un șut în fund lui Leancă și va face ce vrea el cu funcțiile? Credeți că Filat se va teme să facă asta pentru că Europa i-ar întoarce spatele? Deja Filat știe că europenii nu mai cred în el, deja el a primit mesaje clare că trebuie să dispară din prim plan că murdărește coaliția și îi reduce șansele în alegeri. Filat a demonstrat că are o minte bolnavă și câțiva sfătuitori care îi seamănă, va crea după alegeri o criză politică, îl va ajuta Țăranu, după care va face o frumoasă coaliție PCRM-PLDM-PD și Leancă va fi trimis la plimbare prin Europa. Credeți că întâmplător a declarat Streleț zilele trecute că nu exclude posibilitatea unei alianțe mai largi cu PCRM? Să nu fim naivi. Streleț e unul din omuleții verzi ai lui Filat, care atunci când spune ceva, trebuie ascultat cu atenție, pentru a înțelege ce prostii mai pregătește șeful său. Streleț a scris pe pagina lui de Facebook, într-un limbaj cu siguranță “apreciat” de partenerii externi, că cine îl atacă pe Filat va fi călcat pe beregată. Ce, Leancă nu înțelege mesajul lui Filat, transmis prin Streleț?!

Cert este că urmează vremuri interesante și, din păcate, urmează un război, în care Filat va primi lovitura de grație, dar cui o să-i mai folosească asta dacă deja partidele democratice vor fi slăbite de gesturile nebune ale acestui om disperat după bani și putere. Un om care, potrivit dezvăluirilor de vineri, a furat în disperare milioane de euro din BEM, probabil conștient că trebuie să fure tot cât mai are timp.

Cine își imaginează că Filat va accepta să nu fie pe listă și să nu dețină funcție după alegeri, înseamnă că nu a trăit în Moldova anii ăștia. Filat știe că a pierdut tot, e disperat, nu-l interesează ce spun europenii, e gata să-i mintă frumos doar să treacă alegerile, iar după alegeri să le arate el cum poate da peste cap orice înțelegeri. Acest om iresponsabil nu cred că va prinde alegerile, dacă ne uităm la câți dușmani și-a făcut, câte jafuri a comis și ce imagine au partenerii externi despre el. Cert este că partidele pro europene, în loc să se ocupe de campanie, stau și așteaptă sa se consume demența lui Filat, se uită cu gura căscată la jafurile comise de colegul lor de alianță și poate cu invidie la milioanele pe care le-a făcut. Unde-i Ghimpu? El participă anul ăsta în alegeri? Dar PL? Lupu știu unde e, plecat cu autobuzul. Cei de la PLR stau și se gândesc pe ce ușă sa plece din politică, doar Bodrug mai mormăie ceva legat de BEM și Aeroport, în speranța că îl cheamă careva să-i cumpere tăcerea cu un loc pe listă. PL însă face o mare greșeala că stă în hibernare tocmai într-un moment în care PLDM e tras la fund de Filat, într-un moment în care liberalii au șansa să-și recupereze voturile furate de Filat, la propriu, în 2010.

Să nu vă mirați dacă PCRM, împreună cu Dodon și Usatîi vor avea majoritate constituțională în următorul Parlament. ‎Totul se face pentru creșterea lor acum! Filat este cel mai bun agent electoral al rușilor în acest moment. Nu-mi cereți să va spun dacă el știe asta, va pot spune doar că îi ajută enorm.

Corneliu Gandrabur

You may also like

Comments are closed.

By