FĂLEȘTI // Au plecat la școală, dar NU S-AU MAI ÎNTORS

copil-pierdut

poză simbol

Angajații Inspectoratului de poliție Fălești, au fost sesizați, la 17 septembrie, despre dispariția a doi frați, o fată de 11 și un băiat de 10 ani, din satul Socii Noi, raionul Fălești. Copiii au plecat în dimineața zilei la școală în or. Fălești și nu s-au mai întors acasă.

Cei doi minori, rătăciți, au fost găsiți a doua zi, pe 18 septembrie, în jurul orelor 21:50, în apropierea unei cafenele de pe str. Independenței din mun.Bălți.

Copii au fost însoțiți la Inspectoratul de Poliție Bălți, după care au fost încredințați familiei. Potrivit poliției, în perioada în care aceștia au fost plecați de la domiciliu, cei doi copii nu au fost victime ale vreunei infracțiuni.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției, vine cu sfaturi pentru părinți:

– Învăţaţi-l pe copil adresa, numărul de telefon şi numele de familie.

– Învăţaţi-l pe cel mic cum să circule pe stradă, să fie atent la numărul mijloacelor de transport, să cunoască împrejurimile casei, cartierul şi drumul spre şcoală.

– Stabiliţi împreună cu copilul nişte reguli clare:

să vă spună când iese din casă/ curte sau dacă vrea să meargă undeva după ore;

să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute;

să nu accepte să plece, pe jos sau cu maşina, împreună cu persoane pe care nu le cunoaşte;

să refuze să plece cu persoane cunoscute, fără acordul dumneavoastră;

să nu accepte cadouri (dulciuri, jucării) de la străini fără acordul dumneavoastră.

– Realizați împreună jocuri de rol pentru a vedea cum ar gestiona o anumită situaţie şi învăţaţi-l cum ar putea să se ferească de un anumit risc în acea situaţie.

-Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate; câteva clipe de neatenţie sunt suficiente ca acesta să dispară sau să se accidenteze.

– Nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaşte.

– Pentru a evita rătăcirea copilului în locuri agglomerate este bine să discutaţi cu acesta şi să-i sugeraţi să respecte nişte paşi pentru a fi mai uşor de găsit:

să nu se îndepărteze de locul din care şi-a dat seama că s-a rătăcit;

să ceară ajutorul unei persoane în uniformă, poliţist, personal al magazinului, unei familii cu copil;

să se manifeste zgomotos dacă cineva doreşte să-l ducă cu forţa din acel loc, atrăgând astfel atenţia unor persoane care l-ar putea ajuta;

Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare copilul, căci acest comportament poate duce la un refuz de a respecta orice regulă convenită împreună cu dumneavoastră.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By