DECLARAȚIE // Un politician din Moldova dezvăluie MOTIVUL pentru care moldovenii nu sunt LUAȚI ÎN SERIOS în Est și Vest

usatii edinet

Trebuie să demonstrăm lumii întregi că ne respectăm şi ne iubim pe noi înşine. Declaraţia a fost făcută de liderul partidului politic „PaRUs” în cadrul unei întâlniri cu locuitorii raionului Edineţ. Timp de aproape două ore localnicii i-au adresat politicianului mai multe întrebări. Renato Usatîi le-a vorbit oamenilor despre coloana vertebrală a poporului, despre datoria viitorilor guvernanţi şi acţiunile necesare pentru a scoate ţara din mocirlă.

“Nimeni nu se aşteaptă undeva, schimbarea trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi. Trebuie să demonstrăm lumii întregi, în primul rând partenerilor europeni şi partenerilor ruşi, că noi ne respectăm şi ne iubim pe noi înşine. Cum putem să fim luaţi în serios în Est sau în Vest, dacă, cu părere de rău, mulţi dintre noi nu ne iubim şi nu ne respectăm pe noi înşine?!”

Renato Usatîi consideră că societatea moldovenească se va dezvolta doar odată cu stoparea corupţiei, care a prins rădăcini adânci, stoparea furturilor în masă din bugetul statului şi pedepsirea funcţionarilor care delapidează bugetul public şi astfel este insuficient pentru acoperirea chetuielilor stricte.
„Nu putem vorbi despre salarii mai mari până când nu vom hotărâ problema corupţiei, putem mări bugetul doar mărind bugetul de stat, iar asta este posibil doar prin stoparea furturilor în masă. Primii paşi care trebuie făcuţi sunt majorarea bugetului, pentru a putea soluţiona problema salariilor mici ale pensionarilor, profesorilor şi medicilor. Totoodată trebuie să introducem câteva schimbări în legislaţie, mă refer inclusiv la proiectul de lege propus de deputatul comunist Reidman este vorba despre scutirea de impozite a profitului reinvestit, pentru că atunci când vor fi condiţii bune pentru investitori atunci vom avea economie. Astăzi nu avem economie, cuvântul „industrie” este doar în bibliotecă în cărţile din domeniul fantasticului, pentru că toate întreprinderile sunt închise, iar în sate Luminiţile au fost transformate în baruri, care aparţin primarilor sau rudelor acestora” – susţine Usatîi.

10553424_697219433664406_6653854726519674339_n

În acest context, politicianul consideră că şi moldovenii care muncesc peste hotare vor dori să revină acasă, într-o ţară care începe să se dezvolte.
“Profesorii, medicii şi pensionerii trăiesc foarte greu sau mai bine zis supravieţuiesc. Dacă nu ar fi ajutaţi de rudele aflate în străinătate situaţia ar fi şi mai rea. Nu înţeleg prin ce se deosebesc zilele noastre de vremurile de după război?! Nu există război, Slavă Domnului, în rest nu putem spune că ne dezvoltăm pentru că de fapt este imposibil. Şi asta pentru că tuturor le convine că un million de moldoveni lucrează din greu peste hotarele ţării în ţările UE sau la Moscova, iar 1,5 miliarde de dolari sunt transferaţi acasă, iar datorită acestor bani economia moldovenească există, datorită conaţionalilor nosştri care şi-au lăsat familiile acasă şi au plecat la munci grele. Ei se vor întoarce acasă, doar atunci când vor vedea că localitatea lor se dezvoltă, se deschide o întreprindere, se renovează casa de cultură, se construieşte un stadion, şi atunci ei vor fi de accord să muncească cu un salariu mai mic, dar să fie alături de familie” – a spus politicianul.

Renato Usatîi a subliniat că în Moldova există legi bune, dar care au devenit nefuncţionale, din cauza lăcomiei autorităţilor şi funcţionarilor publici.
„În Moldova există câţiva oameni care controlează în totalitate business-ul farmaceutic şi asta e absolut incorrect. Farmaciile trebuie să aparţină statului, care să reglementeze preţurile la medicamente, pentru că din cauza câtorva oameni care trebuie să se îmbogăţească, toată ţara trebuie să fie bolnavă sau săracă că cineva s-a înţeles să aibă dreptul exclusive de a livra medicamente în ţară. La fel şi sistemul de învăţământ trebuie să fie doar de stat, nu să se întâmple că acolo unde plătesc părinţii, acolo învaţă copii, dar nimeni nu calculează de câţi specialişti are nevoie ţara într-un anumit domeniu, iar apoi aceşti absolvenţi muncesc în calitate de barmen sau chelneri. Pentru a întoarce statului ce-i aparţine trebuie să avem legi funcţionale, ele sunt bune dar nu funcţionează, cu excepţia legii cumătrismului.”

Şi la Edineţ, Renato Usatîi a oferit câteva cadouri. 20 de mii de lei vor fi donate pentru cele patru grădiniţe din oraş, care îşi vor putea procura seturi de jucării sau blocuri sanitare, în funcţie de necesitpţile fiecărei instituţii. Gimnaziul din Edineţ a primit în dar un computer, iar cele trei licee din oraş vor avea în acest an şcolar câte un set nou de 12 bănci şi 24 de scaune.

sursa: ru1.md

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By