Ce le-a spus Leancă moldovenilor din diasporă

diaspora

Prim-ministrul Iurie Leancă a salutat cei peste 145 de delegaţi ai ediţiei a VI-a a Congresului Diasporei veniţi din 28 de ţări, care se desfăşoară la Chişinău în perioada 1-3 septembrie 2014.

Premierul a opinat că atât evenimentele desfăşurate în cadrul Zilelor Diasporei, organizate în premieră în Republica Moldova la finele lunii august, cât şi Congresul Diasporeil lansat astăzi reprezintă platforme perfecte de comunicare şi interacţiune dintre Guvern şi Diasporă şi sunt de natură să contribuie esenţial la solidarizarea societăţii şi asigurarea unei dezvoltări durabile a ţării noastre.

În acest sens, şeful Guvernului de la Chişinău a apreciat înalt contribuţia concetăţenilor noştri de peste hotare la dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova, subliniind în mod special necesitatea preluării experienţei acumulate de ei în ţările dezvoltate în diverse domenii: educaţie, cultură, protecţie socială, investiţii etc. Iurie Leancă a opinat că propunerile cu care vin aceştea ar putea contribui la depăşirea problemelor cu care se confruntă ţara noastră.

Iurie Leancă a mai menţionat că Executivul depune eforturi pentru a ajuta concetăţenii noştri stabiliţi în alte ţări. În context, Premierul s-a referit la extinderea reprezentanţilor diplomatice şi consulare şi intensificarea dialogului pentru semnarea acordurilor de protecţie socială cu mai multe ţări, menţionând că aceste acţiuni vor fi amplificate în continuare.

„În fiecare minister am desemnat câte un viceministru responsabil de relaţii cu diaspora, care are menirea de a susţine eforturile Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, care în colaborare cu toate ministerele şi cu Parlamentul, elaborează propuneri pentru a avea soluţii de sistem şi nu doar pe cazuri individuale”, a precizat Prim-ministrul.

Totodată, Prim-ministrul a vorbit despre acţiunile pe care le întreprinde Executivul pentru a majora salariile şi îndemnizaţiile cetăţenilor care trăiesc şi muncesc în ţară, astfel încât să fie încurajaţi toţi conaţionalii să revină şi să contribuie la prosperarea Republicii Moldova. Iurie Leancă a îndemnat delegaţii Congresului să mobilizeze concetăţenii din ţările de reşedinţă la o participare activă în viaţa social-politică din Republica Moldova, dar şi să investească în economia ţării noastre.

La Congresul Diasporei, ediţia 2014, participă lideri ai asociațiilor, reprezentanți ai grupurilor de inițiativă ale diasporei, delegați independenți, cetățeni reîntorși, precum şi reprezentanți ai instituțiilor publice, responsabili de diasporă, şi ai organizațiilor internaționale. La Congres sunt prezenți și conaționali din Canada,  Grecia, Austria, Belgia, Ucraina, Estonia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania, Elveția, Republica Moldova, Lituania, SUA, Bulgaria, Suedia, Ungaria, Danemarca, Cehia, Kazahstan, Olanda, Letonia, Turcia.

You may also like

Comments are closed.

By