AVERTISMENT! Estul Ucrainei ar putea deveni o problemă mult mai mare decât Transnistria

lugansk

Estul Ucrainei ar putea deveni o problemă mult mai mare decât regiunea separatistă Transnistria, a avertizat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Igor Kolomoiski, care a atras atenţia că liniile de demarcaţie stabilite în acordul de la Minsk semnat de Kiev şi rebeli riscă să devină permanente, notează Mediafax.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk a afirmat că, în cazul în care Kievul nu preia rapid controlul asupra graniţei cu Rusia, teritoriile separatiste din est Doneţk şi Lugansk vor deveni în curând asemenea regiunii separatiste Transnistria, care are propria monedă şi nu recunoaşte autoritatea Guvernului de la Chişinău, relatează The Wall Street Journal, în ediţia online.

Liniie de demarcaţie şi autonomia stabilite prin acordul semnat la Minsk de reprezentanţii Kievului şi separatişti sunt temporare, însă guvernatorul Igor Kolomoiski consideră că acestea ar putea deveni permanente, iar Kievului îi va fi mult mai greu decât autorităţilor de la Chişinău să preia din nou controlul în estul separatist, întrucât acesta are o importantă graniţă comună cu Rusia.

„Este o problemă foarte gravă”, a afirmat el. „Şi cât de mult timp se va prelungi, este greu de spus”, a adăugat guvernatorul. În pofida faptului că sunt înregistrate atacuri zilnice de-a lungul liniei de demarcaţie, Kolomoiski a precizat că nu se aşteaptă la noi confruntări în următoarele luni, în contextul în care niciuna dintre cele două părţi nu doreşte să se confrunte cu probema refugiaţilor în perioada de iarnă. El a apreciat că riscul unei noi ofensive în regiune se va amplifica din primăvara anului viitor, dar speră că până atunci armata ucraineană se va reechipa.

Reprezentanţii Kievului, Rusiei, OSCE şi liderii separatişti din Doneţk şi Lugansk au semnat la 20 septembrie la Minsk un memorandum menit să consolideze armistiţiul dintre forţele Kievului şi cele ale insurgenţilor. Documentul prevede, în special, instituirea şi respectarea unei zone demilitarizate cu lăţimea de 30 de kilometri de-a lungul liniei de front. Textul mai prevede retragerea artileriei grele la 15 kilometri de „linia de contact” între armata ucraineană şi insurgenţii proruşi înarmaţi.

Anterior, Kievul a promis „statut special” pentru regiunile proruse din estul Ucrainei şi o amnistie, în anumite condiţii, pentru participanţii la evenimentele din Doneţk şi Lugansk. Rebelii au respins însă aceste oferte, anunţând organizarea de alegeri prezidenţiale şi legislative pentru 2 noiembrie în regiunile Doneţk şi Lugansk şi boicotarea alegerilor din Ucraina, programate pentru 26 octombrie.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By