Toți călătorii vor fi SCANAȚI OBLIGATORIU pe Aeroportul Chișinău, iar la frontiera de stat vor fi MONITORIZAȚI la maxim

aeroport

Poliția de Frontieră a inițiat și a început să întreprindă un șir de măsuri în punctele de trecere pentru detectarea, notificarea precoce şi răspunsul rapid în vederea prevenirii transmiterii transfrontaliere a febrei hemoragice Ebola cu risc pentru sănătatea publică.

În acest sens, Poliția de Frontieră va reactualiza registrul de evidenţă a călătorilor suspecţi de infectare depistaţi în punctele de trecere, va intensifica supravegherea și stabili monitorizarea ad hoc prin identificarea persoanelor cu simptome ale virusului Ebola, o atenţie sporită se va acorda persoanelor sosite din ţările Africii Centrale și de Vest. Totodată, a fost impusă scanarea obligatorie a persoanelor ce călătoresc prin punctul de trecere Aeroportul Internaţional Chişinău, cu ajutorul sistemului automatizat de detectare a temperaturii febrile (termoscaner).

În cazul detectării persoanelor cu simptomatica caracteristică febrei hemoragice “Ebola” , va fi asigurat spaţiu separat corespunzător (izolator) pentru intervievarea persoanei suspecte sau afectate, inclusiv întreprinderea măsurilor pentru consultarea medicală acesteia. În toate punctele de trecere va fi asigurat, la necesitate, accesul serviciului medical corespunzător, autospecială şi mijloacelor pentru efectuarea diagnozei, prelevarea probelor biologice, care să permită examinarea şi preluarea rapidă a persoanei bolnave.

La fel, toți inspectorii de frontieră care activează în punctele de trecere au fost instruiți privind protecția individuală.

Febra hemoragică Ebola, reprezintă “boală gravă de import”, extrem de periculoasă, neobişnuită/neaşteptată pentru anumit loc şi timp, provoacă o rată de 90% mortalitate la oameni, cu pericol ce afectează sau poate afecta mai multe state, inclusiv limitrofe şi poate depăşi capacitatea de reacţie naţională.

Din luna martie 2014 în ţările Africii Centrale şi de Vest: iniţial Guineea cu răspîndire în Liberia, Nigeria, Sierra Leone. În total, pînă la data de 01 august 2014, numărul de cazuri cu virusul Ebola în cele patru ţări afectate, se ridică la 1603, inclusiv 887 decese. În perioada 31.07. – 01.08.2014 au fost raportate alte 163 cazuri noi de boală cu virusul Ebola (confirmate de laborator, probabile şi suspecte), precum şi 61 decese.

Simptomatologia caracteristcă maladiei date: stare febrilă instalată brusc, slăbiciune generală, dureri musculare, cefalee (dureri de cap), uneori greaţă, vomă, diaree, erupţii cutanate (pe piele) deseori în comun cu hemoragii interne şi externe. Perioada de incubaţie a maladiei de la 2 zile pînă la 21 zile.

Transmiterea maladiei este în urma contactului direct cu sîngele persoanei infectate sau conţinuturile biologice, particule eliminate prin tuse şi strănut.

Tratamentul este simptomatic (deseori neefectiv), iar vaccină contra “Ebolavirus” la moment nu există. De specificat că mortalitatea la infectarea cu acest virus este pînă la 90%.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By