Liberal-reformatorii cer Guvernului să introducă TAXE VAMALE pentru produsele rusești

gutu

Diplomația din Republica Moldova trebuie să se pronunțe tranșant asupra vizitelor oficialilor ruși, însărcinați cu afaceri în zonele separatiste. Este poziția Partidului Liberal Reformator, exprimată astăzi, în cadrul unui briefing de presă susținut de către co-președinta PLR, Ana Guțu în contextul vizitei la Chișinău a vicepremierului rus Dmitrii Rogozin.

„Este inadmisibil ca un oficial rus, care a luptat cu arma în mână împotriva regimului constituțional al Republicii Moldova în războiul de pe Nistru în 1992, care a ofensat în repetate rânduri cetățenii RM și conducerea statului, care a încercat să strângă și să transporte ilegal documente electorale, ce confirmă sepratismul din stânga Nistrului, să-și facă apariția în cadrul unei vizite pseudo-oficiale la Chișinău, capitala de fapt servind drept escală pentru a merge la Tiraspol, centrul regiunii secesioniste din 1992 încoace – adevărata destinație a lui Rogozin”, a declarat Ana Guțu.

PLR consideră că în contextul crizei geopolitice din regiune, și anume, războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei (anexarea Crimeei, operațiunile de susținere a teroriștilor-separatiști pro-ruși) – Republica Moldova trebuie să-și definească foarte clar relațiile cu Rusia, care s-au răcit considerabl în ultima perioadă. În al doilea rând, guvernul trebuie să întreprindă măsuri de răspuns la introducerea taxelor vamale pentru produsele moldovenești și să introducă taxe vamale pentru produse de proveniență rusească, pregătind astfel piața autohtonă pentru constituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. În al treilea rând, este necesară demararea procedurii de retragere a RM din CSI. Totodată, trebuie să se ia măsuri drastice în vederea stopării dominației propagandei ruse în spațiul informațional din RM.

De asemenea, Ana Guțu a menționat cî Partidul Liberal Reformator pledează pentru relații diplomatice corecte cu Rusia, relații bazate pe principiu de egalitate și corectitudine. Orice abordare de pe pozițiile „fratelui mai mare cu mâna pe robinetul de gaze naturale” este inacceptabilă, RM nu mai este ”republică-soră”, și nici Rusia nu mai este URSS. Atitudinea ostilă a Rusiei față de RM, manifestată prin embargourile economice recente, trebuie să devină subiect de litigiu internațional, prin sensibilizarea OMC, RM urmând exemplul altor state europene în acest sens.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By