5 C
Chișinău
Friday, April 16, 2021

Leancă despre noul Cod al Educaţiei și ce ANUNȚ a făcut în fața pedagogilor

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la Conferința anuală a pedagogilor din municipiul Chișinău, în cadru căreia a vorbit despre măsurile luate de Guvern pentru a spori calitatea studiilor și a consolida rolul pedagogilor în acest proces.

„Timp de ani buni, educația a fost pusă pe plan secundar în țara noastră, iar reformele – atât de necesare pentru acest domeniu – întârziau să fie promovate. Lucrurile au luat o turnură pozitivă și în ultimul timp întreg sectorul – și, în special, cadrele didactice, care reprezintă forța motrice a progresului în învățământ – au revenit în centrul atenției Guvernului și a întregii societăți”, a declarat Iurie Leancă, citat de Serviciul de presă al Guvernului.

„Nu spun aceste cuvinte din considerente de curtoazie, ci pentru că educația, într-adevăr, a devenit o prioritate națională în Republica Moldova. Sporirea calității educației este cea mai sigură cale de a mișca țara înainte și de a edifica un viitor european. Împreună, trebuie să ne asigurăm că fiecare lecție, fiecare activitate școlară contribuie la creșterea unor tineri care nu doar îşi pot găsi un loc de muncă, dar care pot crea noi locuri de muncă și pentru alții”, a menționat Prim-ministrul.

Potrivit Premierului, noul Cod al Educaţiei reprezintă o abordare modernă, având ca scop îmbunătățirea calității studiilor în toate instituțiile de învățământ. Iar noua metodologie de finanţare în bază de cost standard per elev permite şcolilor să investească în modernizare. Şeful Executivului a accentuat că a știe din propria experiență ce presupune munca unui pedagog, tatăl său fiind, toată viața, profesor școlar. Totodată, el i-a îndemnat pe profesori să contribuie la modernizarea sistemului de educație, pentru a asigura un viitor demn copiilor și țării.

În discursul său, șeful Executivului a amintit că, pe parcursul anului curent, au fost renovate 27 de grădinițe, iar 896 de instituții preșcolare au fost dotate cu materiale didactice. În plus, grantul în valoare de 20 de milioane de euro, oferit de Guvernul României, va permite autorităților să investească în continuare în instituțiile preșcolare. Premierul a menționat, totodată, că are loc și modernizarea și renovarea instituțiilor de învățământ secundar-general. Astfel, în următorii patru ani vor fi renovate circa 90 de instituții, iar lucrările de construcție pentru primele cinci dintre ele vor începe până la sfârșitul lui 2014. Tot în anul curent vor fi operate creșteri, în valoare de circa 20 la sută, a salariilor angajaților din domeniul educației.

moldova24.info

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img