De la Filat cereți banii ÎNANTE, altfel nu-i mai vedeți și vă treziți cu Fiscul pe cap

FILAT

Comrat 2012, campania electorală pentru Adunarea generală UTA Găgăuzia

La alegerile în Adunarea Generală a Găgăuziei, Partidul Liberal Democrat din Moldova a avut 22 de candidați. Președintele al organizației teritoriale PLDM, deputatul Petru Vlah. Șeful staff-ului de campanie, Ivan Levandovschi. Cum orice campanie implică afișe, pliante, și alte cheltuieli, se face bugetul. Conform unor surse deschide.md din Comrat, lui Petru Vlah i se aprobă un buget de 100.000 de lei pentru fiecare candidat. În total, 2.200.000 de lei. Discuția pentru buget are loc la Chișinău. Vlah primește banii  și se apucă de treabă.

Tipărirea materialelor de campanie este o prioritate, iar chestiunea pare ușor de rezolvat. Ivan Levandovschi este patronul unei tipografii. Cei doi se înțeleg și Levandovschi îl asigură pe Vlah că îi va trage comanda în regim preferențial. În același timp, patronul îl anunță pe deputat că are comenzi și de la alți concurenți politici. Pare să nu fie nicio problemă.

Pentru executarea comenzii, Vlah achită o parte din sumă – 50.000 de lei (costurile unei publicații locale de partid), restul banilor (alte materiale electorale) urmând să fie achitați la final. Moment în care Vlah își amintește că Levandovschi a tipărit și pentru concurență, se supără brusc și refuză să mai plătească. Tipografia rămâne cu o gaură de peste 75 de mii de lei.

Decembrie 2012, scrisorile către Vlad Filat

Levandovschi încearcă de mai multe ori, fără niciun rezultat, să-și recupereze banii. Lăsat cu ochi-n soare de Vlah, începe să bată la ușile șefilor din Chișinău. Prima care semnalează situația este Tatiana Sacara, directoarea tipografiei. Aceasta expediază președintelui PLDM Vlad Filat o scrisoare, prin care anunță că în 2010 toţi lucrătorii tipografiei şi familiile acestora au depus cerere pentru a deveni membrii PLDM. Din acel moment toți au devenit actori ai tuturor evenimentelor electorale importante din regiune, asigurând tipărirea materialelor electorale, a programelor candidaţilor ş.a.m.d. Mai mult, angajații au luat decizia ca manopera să fie suportată de ei, PLDM urmând să achite doar cheltuielile pentru materiale.

Redăm mai jos câteva fragmente din scrisoare.

Pentru o tipografie care are un rulaj de 300 mii lei lunar, principiul „materialul comanditarului, lucrul gratuit”, a provocat anumite prejudicii, de aceea s-a decis ca în campania electorală din 2012, să fie propus un buget, care a fost analizat minuțios de către V. Roşca, secretar general PLDM, inclusiv şi executarea lucrărilor poligrafice. Președintele organizației teritoriale PLDM din Comrat Petru Vlah, a delegat efectuarea lucrărilor tipografiei noastre.

Începând cu 9 iulie 2010, tipografia a început lucrul asupra materialelor electorale pentru cei 22 de candidați din partea PLDM, la posturile din administrația regiunii, care au costat peste 75 mii lei.

După alegerile locale din 2012, sediul central PLDM a achitat 100% din cheltuieli, însă până în prezent, președintele organizației teritoriale PLDM, Petru Vlah, nu a achitat factura, motivând că nu are bani şi că se va achita când aceștia vor apărea.

Mai mult de trei luni toate încercările noastre de a vorbi cu P. Vlah, care este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, nu s-au soldat cu succes, pe semne este foarte ocupat cu munca în parlament, iar faptul că este responsabil să achite lucrările efectuate de către tipografia de la Comrat, a uitat.

Dat fiind faptul că nu a fost achitată suma ce depăşeşte 75 mii lei, nu putem achita facturile de gaz şi curent electric şi nici achita salariile angajaților, care pe parcursul acestor ani au contribuit la creșterea rating-ului PLDM în regiune

Scrisoarea expediată liderului PLDM este recomandată, copia avizului de recepție și copia scrisorii le puteți vedea mai jos.

Scrisoarea Tatiatnei Cara către Vlad Filat din 7 decembrie 2012

Copiile actului de efectuare și a facturilor pentru plata serviciilor oferite în lunile iulie, august, septembrie 2012.

Scrisoare Tatianea Cara, adresată lui V. Roșca, secretarul general PLDM

În loc de bani, răzbunare prin controale polițienești și incendiu la tipografie

În 2012, o altă scrisoare, tot pe numele lui Vlad Filat, este expediată de Ivan Levandovschi, în care sunt descrise evenimentele care au urmat după expedierea primei scrisori, de către Tatiana Sacara. Levandovschi spune că asupra lui şi a familiei sale au început presiunile. Astfel fratele lui Levandovschi a fost concediat de la Centrul Medical de Urgentă din Comrat, iar pe 29 decembrie 2012, sediul tipografiei a fost spart și incendiat etajul doi, unde se afla sediul electoral PLDM.

Sunt sigur că răufăcătorii nu şi-au atins scopul de a nimici actele, care confirmă cheltuielile reale din timpul campaniei din 2012. Petru Vlah de nenumărate ori m-a rugat să-i transmit aceste acte, însă în afară de datoria faţă de tipografie, organizaţia teritorială PLDM are datorii şi faţă de agitatori (300 de persoane).

Vlah a promis că se va achita cu agitatorii, însă nu s-a ţinut de promisiune, fapt ce se răsfrânge negativ asupra imaginii PLDM în regiune. Reieşind din toate aceste fapte, am luat decizia să discutăm aceste incidente în cadrul conferinţei PLDM din 22 decembrie 2012, eveniment care însă nu a avut loc.

A ars utilaj scump, prejudiciul este de circa 260 mii lei, plus cheltuieli de reparaţie peste 210 mii lei, sunt cheltuieli devastatoare pentru familia mea. Ca urmare a acestui incendiu am rămas fără lucru, pentru că tipografia era unica noastră sursă de existenţă. Vreau să vă amintesc că eu şi familia mea stăm la bazele formării organizaţiei teritoriale PLDM, încă în 2010. pe parcursul acestor ani am fost şeful biroului electoral PLDM din Găgăuzia şi mi-am făcut conştiincios munca

Citat din scrisoarea lui Ivan Levandovschi, adresată lui Vlad Filat, din 09.01.2013.

Scrisoarea lui Ivan Levandovschi, adresată lui Vlad Filat, din 09.01.2013

La mijlocul lunii ianuarie 2013, Levandovsci expediază o altă scrisoare, adresată lui Valeriu Zubco, la acea dată încă Procuror General, în care spune că la tipografie au venit poliţişti şi au cerut actele tipografiei.

Am cerut să mi se spună ce se întâmplă. Poliţiştii au spus că au fost trimişi de comisarul Coinac. Oamenii legii au mai spus că pe numele meu a venit o plângere, precum că aş activa ilegal. Am cerut să mi se arate o copie a acestei reclamaţii. Poliţiştii au insistat să le arăt actele. Am lămurit că actele le ţin acasă, am mers sub convoi acasă şi le-am prezentat. În afară de asta, oamenii legii fără a avea vreun aviz judecătoresc au luat actele şi au făcut copii

A doua zi am primit o copie a reclamaţiei semnate de Kirilovskaya N.M. Am încercat să vorbesc cu această doamnă şi am început să o caut. Pe adresa indicată locuia Kirilovskaya Raisa, căreia i-am arătat copia reclamaţiei. Kirilovskaya a spus că nu a scris reclamaţii pe numele meu, iar semnătura este falsă. Mai apoi Kirilovskaya a depus o plângere la poliţie pentru a afla cine au fost adevăraţii autori ai reclamaţiei.

Citat din scrisoarea lui Ivan Levandovschi, către Valeriu Zubco, Procuror General, din data de 18 ianuarie 2013.

Scrisoarea lui Ivan Levandovschi, către Valeriu Zubco, procuror general, din data de 18 ianuarie 2013

Printre actele primite la redacţia deschide.md, sunt şi două răspunsuri de la Procuratura Generală a Republicii Moldova, în care este indicat că pe marginea acestui caz au fost intentate două cauze penale, aflate în cercetarea ofiţerilor de urmărire penală din Comrat.

Răspunsului de la Procuratura Generală, la adresrarea lui Ivan Levandovschi

Copia răspunsului de la Procuratura Generală, la adresarea lui Ivan Levandovschi.

Petru Vlah, președintele organizației teritoriale PLDM

Răspunsul părții vizate – înjurături și acuzații de falsificare a actelor

Solicitat de reporterul deschide.md, Petru Vlah, preşedintele organizaţiei teritoriale PLDM, deputat în Parlamentul RM, a refuzat să ofere detalii despre acest caz. În acelaşi context, Vlah a dat de înţeles că ştie despre ce este vorba și a rostit cuvinte obscene la adresa Tatianei Sacara, directoarea tipografiei din Comrat.

Vadim Pistrinciuc, vice-președinte PLDM

După ce a primit din partea redacției deschide.md copiile actelor utilizate în această investigaţie, Vadim Pistrinciuc, vice-presedinte PLDM, a declarat: „Învinuirile aduse de persoana în cauză reprezintă un simplu fals, minciună politică. În primul rând nu există nici un fel de relaţii contractuale ale PLDM cu acest personaj, PLDM nu a realizat lucrări de acest gen în afara tipografiilor din Chişinau. În al doilea rând, persoana care umblă cu documente falsificate mai este şi reprezentantul unui partid politic în UTAG, având rolul de coordonator al stafului electoral. Acest lucru denotă încă o dată caracterul denigrator şi de fals politic al acestei acţiuni iniţiate de persoana în cauză şi portalul dvs. Să vă interesaţi la această persoană interesele cui le reprezintă şi să îi transmiteţi că falsificarea de acte este un delict penal”.

sursa:deschide.md

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By