ULTIMĂ ORĂ // Lukoil își lichidează afacerile cu amănuntul în Ucraina

Lukoil

Compania petrolieră rusă Lukoil – al doilea cel mai mare producător de petrol din Rusia – a anunțat joi că a convenit cu societatea austriacă AMIC Energy Management GmbH asupra vânzării în proporție de 100% a activelor Lukoil-Ukraina, care deține 240 de benzinării și șase spații de depozitare de petrol pe teritoriul statului ucrainean, pentru a ”optimiza structura activelor”, notează Agerpres.ro.

Negocierile ar fi fost inițiate de firma austriacă, care a manifestat interes față de activele companiei ruse în Ucraina.

Vicepreședintele Lukoil, Vadim Vorobiev, a estimat că vânzarea benzinăriilor din Ucraina companiei austriece AMIC va permite ”optimizarea structurii activelor și a sistemului de gestionare a rețelei de distribuție în Europa de Est”.

La ora actuală, părțile se pregătesc să semneze un contract de vânzare-cumpărare. Aspectele financiare ale tranzacției nu sunt făcute publice.

Lukoil-Ukraina figurează printre cei cinci lideri pe piața de combustibil în Ucraina după numărul de stații și volumul vânzărilor cu amănuntul a produselor petroliere. Compania planifica investiții de cel puțin 141 milioane dolari în activele sale în Ucraina în perioada 2014-2019, însă de când a început conflictul în estul Ucrainei compania rusă s-a aflat sub presiunea forțelor politice radicale locale.

Potrivit Ria Novosti, combatanți ucraineni din organizația radicală ”Pravâi Sektor” au blocat zilele trecute mai multe benzinării ale Lukoil din regiunea Ivano-Frankivsk, cerând companiei ruse să aloce 2-3 tone de benzină lunar (aproximativ o sută de litri pe zi) pentru nevoile armatei ucrainene, angajată în prezent într-o operațiune specială împotriva insurecției proruse în estul țării.

Aceste acțiuni de presiune față de Lukoil-Ukraina sunt menționate într-un raport al misiunii OSCE în Ucraina, dat publicității anterior, potrivit agenției citate de presă.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By