Tănase despre eșecul lui Filat și PLDM la CEDO

Tanase

Orice declaraţie sau decizie a Curţii Europene este în favoarea democraţiei şi în favoarea drepturilor omului. Hotărârea Curţii Europene de a respinge cererea celor doi reclamanţi, Vlad Filat şi PLDM, nu este o excepţie. Această decizie este în favoarea democraţiei, în favoarea consolidării mecanismelor interne de protecţie a drepturilor omului. Aceasta este părerea președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, și a fost făcută pentru Realitatea TV.

”Sper că odată cu această decizie a Curţii Europene să fie pus un punct al acest subiect, iar cei care au regizat aceste manipulări să renunţe la ele şi să încercăm să separăm procesul politic de activitatea nemijlocită a Curţii Constituţionale”, a declarat Alexandru Tănase.

În același timp, președintele Curții Constituționale a spus că anul trecut, atunci când Curtea Constituțională a hotărât că Vlad Filat nu mai poate deține funcții publice, instituția a fost ținta unei camapanii de denigrare.

” Vreau să menţionez despre acea campanie amplă de denigrare a Curţii Constituţionale şi a judecătorilor Curţii care a fost imediat declanşată după adoptarea Hotărârii din 22 aprilie 2013. A fost o campanie bine regizată, care a vizat nu doar subordonarea Curţii Constituţionale, dar şi compromiterea activităţii acestei instituţii. A fost o campanie care s-a dus pe mai multe dimensiuni, nu doar cea vizibilă în mass-media, inclusiv şi la nivel de mesaje transmise la instituţii europene, reprezentanţi ai diferitor instituţii care au legătură cu reforma judiciară din Republica Moldova şi Uniunea Europeană”, a mai adăugat Alexandru Tănase.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a respins plângerea lui Vlad Filat și PLDM împotriva Republicii Moldova și a declarat-o inadmisibilă. Filat a atacat la CEDO decizia Curții Constituționale, din 22 aprilie 2013, prin care a fost declarat neconstituțional decretul președintelui țării, Nicolae Timofti, de a-l desemna pe liderul PLDM drept candidat pentru funcția de prim-ministru, după ce aceasta a fost demis de Parlament pentru corupție. În urma acestei decizii, Vlad Filat a fost obligat să părăsească funcția, iar Iurie Leancă a fost desemnat drept candidat pentru funcția de premier.

CEDO a decis însă că plângerea lui Filat și PLDM împotriva Republicii Moldova, de facto, împotriva Curții Constituționale, este INADMISIBILĂ și nu a admis-o pentru judecare. Decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului este DEFINITIVĂ și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

Sursa: Realitatea.md

You may also like

Comments are closed.

By