Premierul Iurie Leancă în fața deputaților! Guvernul și-a angajat răspunderea pentru mai multe proiecte de lege

leanca parlament

Premierul Iurie Leancă a prezentat astăzi în Parlament proiectele de legi pe marginea cărora Guvernul și-a angajat răspunderea ca urmare a unei decizii luate în cadrul ședinței de ieri a Executivului. Potrivit primului ministru, o astfel de decizie a fost luată pentru a nu amâna votarea unor legi importante.

”În primul rând precizez că este pentru prima dată când sunt nevoit să apelez la această procedură. Este o măsură cu adevărat specială. Azi avem o situaţie specială când legi importante din protejarea sistemului bancar şi judiciar, sau modificări la bugetul de stat nu au fost aprobate. Acest subiect a fost discutat şi a fost agreat. Nu există neînţelegeri la această temă. Important este ca lipsa voturilor să nu ne ţină pe loc”, a declarat Iurie Leancă în sala de ședințe a Parlamentului.

Printre proiectele de legi pentru care Guvernul își asumă responsabilitatea se numără ridicarea imunităţii judecătorilor pentru infracţiunile de spălare de bani, lichidarea Curţii de Apel Bender, răspunderea disciplinară a judecătorilor, răspunderea penală a judecătorilor, dar şi majorarea salariului. De asemenea, un alt proiect vizează modificarea unor acte ce ţin de gajul bunurilor imobiliare, proiectul de lege privind combaterea spălării banilor, proiectul de lege privind modificarea unor acte legislative prin care se oferă mai multe drepturi Băncii Naționale a Moldovei, proiectul privind aprobarea nomenclaturii combinate a mărfurilor. Un alt proiect se referă la proiectul legii finanţelor publice şi majorarea de salarii, proiectul privind adoptarea rectificărilor la Bugetul de stat pentru 2014, proiectul privind modificarea Legii bugetului asigurilor sociale de stat pentru 2014, precum și legea privind organizarea și funcționarea Serviciului Național unic de apeluri de urgență 112.

”Am fost acuzat că acest pachet de legi ar conţine pomene electorale. Dacă legile care contribuie la justiţie sau respectarea promisiunii de a majora pensiile e o pomană electorală, înseamnă că stârneşte invidia din partea cuiva. Sunt metode de manipulare. Vom continua să muncim şi să obţinem rezultate, inclusiv în perioada electorală. Vă asigur că Guvernul va avea o abordare responsabilă”, a adăugat premierul.

În cazul în care în decursul a 72 de ore nu vor fi depuse moțiuni de cenzură aceste legi vor fi adoptate de Parlament.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By