Filat un politician TRUCAT

filat

Președintele PLDM Vladimir Vasile Filat, ex-premier al Republicii Moldova, a făcut ieri, 3 iulie 2014, în cadrul emisiunii Politika a postului TV 7, două declarații asupra cărora mă voi opri în rândurile de mai jos.

Înainte de toate, am să precizez că materialul va cuprinde, pe lângă poziția editorială a redacției deschide.md, și câteva tușe personale. Unele în legătură cu personajul principal al acestui editorial, altele nu.

Îmi permit această ingerință pentru că l-am cunoscut personal pe Vlad Filat, și pentru că mă consider unul dintre jurnaliștii din Republica Moldova care au contribuit la creșterea notorietății sale în rândul opiniei publice din Republica Moldova și România. Mai mult decât atât, pentru că l-am susținut pe Vladimir Filat, până la un punct, în fața unor politiceni redutabili din România, pentru care Vladimir Filat era un ilustru necunoscut.

Pe de altă parte, îmi asum vina și responsabilitatea de a fi dat sub preș informații neplăcute despre Vladimir Filat din vremea studenției sale, povestite de foștii prieteni și colegi, precum și alte istorii, din perioada în care a intrat în “afaceri”, în executivul Sturza și despre resorturile reale care l-au obligat să constituie Partidul Liberal Democrat, după ce l-a părăsit pe Dumitru Diacov, în octombrie 2007.

Revenind la emisiunea cu pricina, să citim prima dintre declarațiile domnului Filat care ne interesează:

Acum se duce o campanie masivă de denigrare, fără limite. Lipseşte în acest sens moralitatea. Se face atac la persoană. Acum se doreşte destabilizarea relaţiei dintre mine şi domnul Leancă. Domnul prim-ministru Leancă îşi face meseria excelent. Suntem responsabili. Suntem maturi. Vreau să le transmit un mesaj. Ei pot să trucheze, să facă ce vor, dar nu o să le reuşească. Cu Iurie am trecut prin perioade complicate, ne-am propus obiective serioase și avem misiunea să le realizăm

Unu. „Acum se doreşte destabilizarea relaţiei dintre mine şi domnul Leancă”.

Să spunem că nimeni nu dorește destabilizarea relației dintre Vladimir Filat și Iurie leancă ar fi o ipocrizie nemăsurată. Sunt, cu siguranță, mulți interesați să bage zâzanie între un șef de partid și premierul susținut de acest partid, indiferent cum s-ar numi partidul.  Poate chiar unii din interiorul partidului, cu siguranță destul de mulți și din afara structurii politice. Așa merg lucrurile, în Republica Moldova ca oriunde altundeva. Mi-e greu și să mă gândesc cât de mult timp ar lua să enumerăm exemple din istoria recentă.

Doi. Ei pot să trucheze, să facă ce vor, dar nu o să le reuşească.

Am redactat personal, coordonându-mă cu directorul portalului, textul în care am inserat fotografiile cu mesajele schimbate de Vladimir Filat cu L.P. și Victor B. Știu precis cine a făcut fotografiile și cum au ajuns ele în posesia redacției deschide.md.

Plecând de la primele două afirmații, declar cu toată responsabilitatea: fotografiile nu au fost trucate. Ele au ajuns practic instantaneu din Parlament, locul în care au fost făcute, în programul de editare a textelor. Fără să fie prelucrate în niciunul din programele de editare de imagini existente.

Și încă: niciodată, în cei aproape 25 de ani trecuți de la primul articol scris (în zilele tulburi ale revoluției române), nu am publicat sau editat vreun material care să se bazeze pe documente sau imagini despre care să fi știut că sunt trucate, falsificate, eronate.

Vladimir Filat ar trebui să fie ultimul care să-și permită să vorbească despre trucaje, fie ele imagini sau înregistrări audio sau video.

Înainte de a vorbi despre trucaje, Vladimir Filat are obligația morală de a răspunde fără ocolișuri la întrebarea: conversația telefonică dintre domnia sa și Nicoale Vicol, fostul șef al Inspectoratului Fiscal, a fost sau nu trucată ? Da, sau nu ? Vladimir Filat nu a răspuns niciodată la această întrebare și, sunt convins, nici nu o va face vreodată.

Pentru că – gura păcătosului adevăr grăiește – Lipseşte în acest sens moralitatea

 

Răsfoind ce a scris presa vemii despre cazul Vicol, am găsit, în știrea Pro TV din 18 februarie 2013 acest pasaj: “Solicitat de PRO TV, Valeriu Strelet recunoaste ca discutiile sunt reale si condamna transmiterea lor presei”.

Aici este cheia problemei. Repet. Fotografiile care reflectă schimbul de mesaje pe care Vladimir Filat l-a avut în ziua ratificării Acordului de Asociere NU sunt truncate. Trucajul este în mentalitatea politicienilor de top din PLDM: pe ei nu-I deranjează fapta în sine, fie ea un accident de circulație sau un caz flagrant de corupție, ci apariția în presă.

Desigur, acest deranj le este provocat când dezvăluirile nu convin. Dovada: cazul Ambasada Bentley, o altă producție exclusivă a deschide.md.

Reiau aici un pasaj dintr-un editorial scris, la acea vreme, în stilul său inconfundabil, de colegul Gabriel Călin: “Practic toate mijloacele media de la Chişinău au preluat atunci mai multe părţi ale investigaţiei. Războiul şefilor trebuia alimentat şi amplificat de presă. Mai ales cea de partid. Atunci băieţii de la deschide au fost eroi”.

Dar nu-i pe asta. Eu nu cred că cei de la deschide.md sunt eroi. Eu cred că ei sunt, așa cum bine spunea tot Gabriel Călin, “беспредельщики”, care nu vor să respecte pacturi politice sau armistiții mediatice între filați și plahotniuci.

 

explicație foto: Ipostaze cu politicieni trucați

N-aș vrea să închei pasajul despre mesajele “trucate” fără o remarcă. Una dintre agențiile de știri care au preluat declarațiile făcute de Vladimir Filat în emisiunea postului TV 7 a modificat, după publicare, titlul știrii. “Mesajele au fost trucate” a devenit “istoria sms-urilor”. Cuvântul trucat a fost exclus, probabil la sugestia cuiva interesat. Până la urmă, să ne amintim că, întrebat direct de moderatoarea Natalia Morari dacă mesajele au fost trucate, Filat a evitat un răspuns tranșant. Cum a făcut și-n cazul Vicol.

Trei. „Am trecut prin perioade complicate”.

Aceasta este o afirmație care distruge tot eșafodajul verbal pe care Vladimir Filat s-a străduit să-l compună. Practic, Vladimir Filat recunoaște că ceea ce diferite surse media au scris și ceea ce diverși comentatori politici au spus e real: între Vladimir Filat și Iurie Leancă au existat discuții tête-à-tête, schimburi de mesaje, convorbiri telefonice “complicate”. Între cei doi au existat animozități și acesta este un fapt incontestabil.

Ceea ce l-a scos din pepeni pe Vladimir Filat este faptul că, în premieră, a apărut o dovadă irefutabilă a unei realități cunoscute în mediul politic autohton. Până acum, au fost doar speculații.

Ceea ce l-a scos din pepeni pe Vladimir Filat este că dovada a fost publicată.

Ceea ce l-a scos din pepeni pe Vladimir Filat este că în Republica Moldova încă mai sunt jurnaliști pe care nu-I plătește ca să tacă. Jurnaliști care își permit să nu-I cânte în strună despre cât este el de deștept, frumos, chibzuit, înțelept și mai ales modest.

Al doilea pasaj care ne interesează este acesta:

Îmi doresc să fie păstrate limitele, să existe morală. Mai ales ceea ce ține de famillie. Cred că în perioada de viitor o să fie această campanie de denigrare şi mai intensivă, şi mai lipsită de bun simţ. Dar Dumnezeu dă fiecăruia după suflet şi după faptă. Voi merge în continuare cu capul sus. Pot spune că această campanie nu este una ieftină. Iar autorii în acest caz sunt binecunoscuţi

 

Unu. Să existe morală

Despre moralitate, am spus și mai sus. În cazul Vladimir Filat moralitatea lipsește cu desăvârșire. Moralitatea politică îndeosebi. Au simțit-o pe propria piele chiar fondatorii PLDM, și, cu siguranță, o vor simți și alții.

Vorbind despre moralitate politcă, mi-am amintit de un eveniment pe care l-am relatat din poziția de corespondent al TVR în Republica Moldova. Mă refer la ziua de 1 aprilie 2010, zi aleasă de Dorin Chirtoacă și Mihai Ghimpu pentru a da publicității imaginile surprinse în seara de 7 aprilie de camerele de supraveghere amplasate pe sediul guvernului.

 

O s-o spun popular, și n-aș vrea să fie considerat un atac la persoană: Filat a făcut spume la gură. L-a deranjat nu numai că anume Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă au dat publicității acele imagini, ci faptul în sine. Vladimir Filat ar fi putut să o facă, cu mult înainte, dar n-a vrut. Vladimir Filat considera că acele imagini n-ar fi trebuit văzute de populație.

Vă recomand: verificați câți dintre “polițiștii” care fugăreau, băteau, ucideau protestatari din PMAN și alte locuri din Chișinău, în tragica noapte de 7 spre 8 aprilie, ocupă funcții de răspundere în MAI. În MAI-ul „reformat” al domnului Recean.

Doi. Intensivă, şi mai lipsită de bun simţ

Rămân pe palierul 7 aprilie ca să vă amintesc cât de intensiv și lipsit de bun simț a fost Vladimir Filat când, cu un populism machiavelic, a propus anularea termenului de prescripție în cazul infracțiunilor conexe evenimentelor din 7 aprilie.

Juridic vorbind, avocații și alți specialiști în drept penal l-au făcut praf. Pe mine mă interesează mocirla de pe fundul mlaștinii. Dacă, printr-o minune, Curtea Constituțională ar fi admis o asemenea potlogărie, toți torționarii din 7 aprilie ar fi fost scoși basma curată, eventual la CEDO.

Este evident interesul lui Vladimir Filat de a-i proteja pe “polițiștii” care au format după 7 aprilie așa numitul “coridor al morții”.

De ce ? Eu cred că motivul e clar. Majoritatea lor execută și acoperă matrapazlâcurile guvernării Filat și continuă să-și facă de cap, în interesul șăfului, până acum. Acesta este, iată, un motiv de îngrijorare pentru orice premier.

Când bubele vor începe să se spargă (și parcă au cam început), puroiul îl va împroșca direct pe Iurie Leancă. Căci, nu-i așa, el este premierul. Filat e doar șăful.

Trei. Pot spune că această campanie nu este una ieftină

Of.  Desfid pe oricine ar încerca să demonstreze că am lansat, eu sau deschide.md, o campanie împotriva domnului Vladimir Filat.  Desfid pe oricine ar încerca să dovedească faptul că cineva câștigă bani dintr-un ceva inexistent.

Dacă vorbim totuși de bani, e simplu. Vladimir Filat îl are oricând la dispoziție de ministrul Recean, îl are oricând la dispoziție pe Prisăcaru de la Fisc. Să-I spună ei cât de bogat sunt eu. Să-I spună ei din ce bani e finanțată presa. Inclusiv deschide.md.

I-aș mai sugera domnului Vladimir filat să îl întrebe pe colonelul de poliție Cavcaliuc câte piscine are casa lui Vadim Ungureanu, reporterul deschide.md reținut la 20 iunie și aruncat ca o cârpă, necondamnat fiind, în penitenciar, de rând cu ultimii borfași.

Și, că tot veni vorba de năzbâtâiosul ăsta mic, poate ar trebui domnul Filat să ne spună el, care zice că nu se războiește cu presa, de ce a încuviințat operațiunea MAI împotriva deschide.md. Doar pentru că Recean i-a dat asigurări că va fi organizat un flagrant ?

Și dacă tot vorbim de bani, lasă domnul Vladimir Filat să spună, cât îl costă “trustul” media care are grijă de imaginea lui și a partidului pe care îl conduce. Asta, cu siguranță nu e ieftin. Sau îl doare-n pepene, că nu plătește el ?

sursa: deschide.md

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By