Filat și PLDM dau vina pe avocați că au atacat Moldova la CEDO

vlad-filat1

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins drept inadmisibilă cererea depusă de Partidul Liberal Democrat și Vlad Filat împotriva Republicii Moldova, prin care a fost contestată decizia Curții Constituționale, din 22 aprilie 2013, relatează UNIMEDIA.

Informația este confirmată de serviciul de presă al PLDM, care a remis presei și o replică la acest subiect.

„La sugestia avocaţilor, cu ceva timp în urmă, PLDM a depus o cerere la CEDO, însă Curtea a decis să nu examineze acest caz, fără a pronunţa vreun verdict. Asemenea decizii sunt luate de CEDO în circa 99 la sută din cererile parvenite din Moldova”, se menționează într-un comunicat al PLDM.

PLDM nu a fost de acord cu decizia Curţii Constituţionale din aprilie 2013. „Însă atunci, într-un context politic specific, ne-am conformat acelei decizii politice. Însăşi Curtea Constituţională, prin reprezentanţii săi, a specificat în mai multe rânduri că, prin decizia din aprilie, „CC a vorbit despre răspunderea politică a Guvernului”. De aceea, PLDM consideră că o problemă politică din Moldova îşi va găsi rezolvarea tot aici, în Republica Moldova, iar cetăţenii sunt cei care vor decide în final”, se mai spune în reacția PLDM.

UNIMEDIA amintește că, Curtea Constituțională a luat la 22 aprilie 2013 o decizie care a născut mari controverse. Printr-o hotărâre a CC se sugerează că Vlad Filat nu mai putea fi prim-ministru din cauza suspiciunilor de corupție care ar plana asupra sa și Guvernului condus de el.

Ulterior, PLDM a calificat această decizie „drept una politică, bazată pe suspiciuni, care încalcă prezumția nevinovăției”. Deși contestă hotărârea CC, Vlad Filat a anunțat că se va conforma deciziei Curții și nu va mai candida la funcția de prim-ministru. Partidul Liberal Democrat l-a înaintat pe Iurie Leancă în funcția de premier.

Atunci președintele PLDM a anunțat că se va adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Potrivit lui, drepturile sale de cetățean au fost încălcate și s-a creat un precedent foarte periculos. „În calitate de cetățean al Republicii Moldova mi-au fost îngrădite drepturile mele constituționale. Având în vedere că este o decizie a Curții Constituționale, cale de atac nu există. Deci, este firesc că urmează să aflăm răspunsul din partea Curții Europene pentru Drepturile Omului”, a menționat atunci Filat.

sursa: unimedia.info

You may also like

Comments are closed.

By