De astăzi, SE DUBLEAZĂ suplimentele la pensii și SE MAJOREAZĂ salariile medicilor

batrin

Începând de astăzi, 1 iulie, creşte suportul financiar de stat şi plafonul pensiei. Guvernul a aprobat majorarea plafonului pensiei de la 1300 până la 1500 de lei ca o condiţie pentru acordarea suportului financiar de stat în vederea extinderii numărului beneficiarilor acestora.

Totodată, proiectul prevede dublarea sumelor fixe ale suportului financiar de stat, începând cu 1 iulie 2014, de la 50 la 100 de lei, de la 60 la 120 de lei şi de la 90 la 180 de lei.

Mai mult decât atât, se propune acordarea suportului financiar de stat unor categorii noi de beneficiari. Printre aceştia se numără beneficiarii pensiei de urmaş, ai alocaţiilor sociale de stat cu excepţia celor pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere şi a ajutorului de deces. În cazul pierderii întreţinătorului, suportul va fi de 100 de lei pentru fiecare copil, iar în cazul pierderii ambilor părinţi, cuantumul suportului financiar se dublează.

În acest scop, anual din bugetul de stat vor fi alocate 824,7 de milioane de lei. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi urmează să fie examinat în Parlament.

La fel, de astăzi medicii vor primi salarii mai mari cu 21%. Astfel,  medicii care deţin prima categorie de calificare vor avea un salariu tarifar începând cu 825 până la 1.000 de lei,  directorii spitalelor publice vor primi cu 150 de lei mai mult, adică 900 de lei.

Conform aceleiași decizii de Guvern, premiile și sporurile salariale nu vor mai fi stabilite de Ministerul Sănătății, ci de administratorul instituției medicale.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By