Conflict între Chirtoacă și Recean, ambii se acuză de incompetență

chirrec

Ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, îl acuză pe primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, de „presiuni asupra poliției”.

Potrivit oficialului, Dorin Chirtoacă ar fi încercat să găsească un „țap ispășitor” al crizei transportului din capitală în rândul poliției. Recean îl mai acuză pe edilul capitalei că în cadrul unei întâlniri cu administratorii rutelor de microbuz le-ar fi promis acestora că „poliția o va lăsa mai moale cu controalele”.

Ministrul a respins acest lucru, declarând că „în continuare poliția va verifica microbuzele”, iar aceste controale „se datorează accidentelor grave” în care au fost implicate unitățile de transport.

„Nimeni nu are dreptul să includă victimele viitoarelor accidente într-un proces de negociere pentru soluționarea crizei transportului public din Chișinău. Această criză durează de ani de zile, iar de fiecare dată poliția reacționează politic, fără a găsi soluții concrete și o face doar când se întâmplă ceva grav”, a declarat Recean în cadrul unei conferințe de presă

„Verificările au arătat că existe probleme multe și grave. Șoferii de microbuze activează mult peste program și conduc în stare de supraoboseală, aceștia nu repară la timp și calitativ unitățile de transport, administratorii de rute angajează șoferi neexperimentați și cu antecedente, iar verificarea vehiculelor înainte de a circula pe rută se face superficial”, a mai spus Dorin Recean.

„Din 2010 și până încoace au fost implicate în accidente microbuze de rută și au decedat peste 37 de persoane, iar alte 921 au fost traumatizate. În majoritatea acestor cazuri, vinovați se făceau șoferii de microbuze”, a mai declarat ministrul.

Acesta a mai solicitat Primăriei să „nu exercite presiuni politice asupra poliției”, asigurând că, în continuare, poliția va efectua controale asupra rutelor de microbuze.

Menționăm că primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat, duminică, în cadrul unei întâlniri cu angajați și administratori ai rutelor de microbuze din capitală că poliția a intensificat controalele asupra acestor unităție de transport, dar că în loc ca aceste controale să vizeze încălcarea regulilor de circulație, ele s-ar axa pe „probleme mai puțin importante”, cum ar fi reutilarea, numărul de scaune, etc.

Situația tensionată între Dorin Chirtoacă și MAI s-a accentuat în ultimele săptămâni, în special după ce edilul capitalei a fost staționat în trafic de către echipaje ale poliției rutiere, care l-au supus la un test de alcoolemie. Chirtoacă a acuzat atunci poliția că ar îndeplini comenzi politice și că i-ar fi pregătit o înscenare.

sursa: Independent.md

You may also like

Comments are closed.

By