Ce să fie asta? Doi PLDM-iști refuză ordinele și îl pun în situație penibilă pe Filat

filat
Am încercat să nu mă expun pe blog asupra subiectului medaliilor oferite, de către președintele Timofti, unor demnitari de stat, rezumându-mă la câteva gânduri pe facebook, însă ce observ în ultimele două zile, în contextul subiectului dat, îmi pare destul de interesant, mai ales că am aflat o informație veridică din culisele acestui gest nechibzuit al președintelui Timofti și am zis să mă împărtășesc.
Cine a făcut lista celor decorați?
Ion Păduraru, secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, unul dintre oamenii de încredere al liderului PLDM, Vlad Filat. Anume el a făcut lista celor ce urmau să primească ordine și medalii. Absolut orice nume din această listă a fost coordonat cu Filat. Din câte am putut vedea, lista e plină de liberal-democrați, în primul rând, apoi democrați și liberal-reformatori. Liberal-democrați și liberal-reformatori ne este clar de ce, astfel Filat decorându-și cei mai de vază subalterni, iar pentru a nu bate la ochi și a menține un soi de echidistanță, i-a decorat și pe democrați. Și nu pe oarecare acolo, dar încă și pe Vladimir Plahotniuc, punându-l pe vice-președinele PD într-o situație oarecum jenantă, mai ales că dânsul, ca și Filat, nu mai este activ în prim-planul politicii moldovenești.
Cineva m-a întrebat de ce nu l-am regăsit și pe liderul PLDM pe actuala listă a celor decorați. Prieteni, nu vă faceți griji, Filat a fost decorat cu ”Ordinul Republicii” pe 24 decembrie, 2013, la câteva luni după ce a fost demis pentru suspiciuni de corupție și trafic de influență. Ați crezut că dacă acuma nu s-a regăsit în lista medaliaților, va rămâne, mititelul, nedecorat? N-are cum.
Liberal-democrații încep să refuze distincțiile
Și pentru că e an electoral, iar politicienii au nevoie de publicitate și imagine, în contextul în care toată ceremonia asta cu decorarea demnitarilor de stat s-a transformat practic într-un scandal, revoltând, într-o oarecare măsură, lumea, doi dintre cei decorați au anunțat în ultimele două zile că refuză distincțiile oferite de către Timofti. Uimitor sau nu, dar aceștia doi sunt ambii membri PLDM. Mai întîi a refuzat ordinul ”Gloria Muncii”, după care, astăzi, a refuzat și Loretta Handrabura, vice-ministrul Educației, ordinul ”Meritul Civic”, punându-i, astfel, într-o situație jenantă și un pic penibilă pe ceilalți membri PLDM aflați pe listă.
Evident, în primul rând, este vorba despre un PR ieftin, ca după o săptămână de când ai fost decorat, văzând pe rețelele de socializare și în presă că lumea este indignată, să refuzi acuma distincțiile și să înncerci să acumulezi, astfel, puncte electorale. Părearea mea este că trebuia imediat a 2-a zi să refuze medaliile respective. Atunci se putea de lăudat, acuma nimănui nu-i pasă. După luptă întotdeauna se găsesc mulți eroi.
Stau și mă gândesc, oare cum vor proceda și alți PLDM-iști după gestul colegilor săi de a refuza distincțiile? Oare cum va proceda premierul Leancă? Va renunța și el la medalie pentru a câștiga câteva puncte electorale sau nu? De exemplu, PLDM-istul Chiril Lucinschi îşi motivează decizia de a refuza ”Gloria Muncii” prin faptul că ”ţara are oameni demni, care ar trebui decoraţi.” Înseamnă oare asta că ceilalți colegi de partid, ai săi, nu sunt demni și ei de acele distincții? Mi se pare că i-a pus cam pe toți într-o situație incomodă, prin acest gest și această declarație a sa.
Și cum scriam mai sus, pentru că este an electoral, iar PR-ul este vital pentru politicieni, Marian Lupu n-a ezitat și el prea mult și a făcut un gest un pic mai puțin ieftin decât cei menționați mai sus și a declarat că va readresa și reînmâna distincția sa, ”Ordinul Republicii”, tatălui său. Mai n-am plâns.
O zi frumoasă tuturor și aveți grijă pe cine votați data viitoare!
Sursa: Galbur.md

You may also like

Comments are closed.

By