Adevărul din spatele angajării răspunderii de către Guvern

leanca parlament

Subiectul angajării răspunderii de către Guvern pe un pachet de legi importante a stârnit mai multe semne de întrebare ‎și comentarii legate de motivele pentru care s-a ajuns în situația ca premierul Iurie Leancă să apeleze la această măsură excepțională.

Prim-ministrul și președintele Parlamentului au anunțat că situația a fost provocată din cauza unor neînțelegeri din Comisia Economie, Buget și Finanțe, unde cele mai importante legi din acest pachet au fost blocate în așa fel încât să nu poate nici măcar intra în discuție în comisie. Această situație este cel puțin bizară dacă luăm în calcul că respectiva comisie este condusă tocmai de un coleg de-al premierului, respectiv deputatul PLDM, Veaceslav Ioniță. Premierul însă a refuzat să dea alte detalii și să explice de ce nu a putut să-l determine pe Ioniță să deblocheze situația din comisia pe care o conduce. Mai mult, Veaceslav Ioniță le-a oferit încă o surpriză colegilor săi de coaliție și a decis să plece în vacanță încă de săptămâna trecută, astfel că nu a fost prezent nici azi la angajarea răspunderii Guvernului pentru legile pe care el le-a blocat. Acest lucru alimentează și mai mult anumite suspiciuni legate de motivele pentru care a încercat să blocheze intrarea în vigoare a unor legi importante.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor ‎Corman a venit azi în plen cu o altă precizare interesantă, atât deputatul PLDM Ioniță, cât și alți deputați care au absentat azi, au plecat pe cont propriu în vacanță, fără o aprobare din partea sa. Deci nu poate fi vorba de absențe motivate, ci de decizii personale ale unor deputați din Coaliție, care prin mișcarea lor au pus chiar în pericol existența cvorumului necesar pentru ca pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea să intre în vigoare.

Cât de importante sunt legile pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea și de ce trebuiau ele blocate? Sunt legi care vizează reformarea justiției, transparența în sistemul bancar și domeniul asigurărilor. Domenii care sunt de maxim interes pentru cel care de mai multe ori a apărut în postură de „conducător” al Comisiei Economie, Buget și Finanțe din Parlament, Veaceslav Platon. El este cel care controlează sistemul asigurărilor din Moldova, el este cel care are un interes direct legat de sistemul bancar și tot el este cel mai interesat ca justiția să nu fie reformată, cunoscute fiind acuzațiile la adresa lui în legatură cu modul în care a utilizat tocmai instanța din Bender pentru un ataca raider la o bancă, exact aceea pe care Guvernul a decis să o desființeze printr-o lege din pachetul pentru care și-a angajat răspunderea.

Veaceslav Ioniță nu putea însă bloca singur tot acest proces. Potrivit unor surse din PLDM, la nivelul conducerii partidului se cunoaște că el a fost sprijinit de alți doi deputați PLDM „rebeli” și că ar fi vorba de Simion Furdui și Iurie Apostolachi, ambii membri în aceeași comisie controlată neoficial de Platon. Este inexplicabilă însă tăcerea și lipsa de atitudine din partea liderului PLDM, Vlad Filat, care în trecut își exprima indignarea față de atacurile raider din sistemul bancar, dar azi tocmai colegii lui de partid îl acoperă pe Veaceslav Platon și îi favorizează acestuia activitatea infracțională din sistemul bancar. In timp ce Vlad Filat a dispărut pur și simplu, Iurie Leancă anunță soluțiile sale pentru ieșirea din această situație delicată. Mișcarea pe care a făcut-o Iurie Leancă pare să fie una în forță, la fel ca toată lumea el cunoaște situația din Comisia Economie, Buget și Finanțe, știe care a fost comportamentul colegilor săi de partid, dar cu toate acestea a decis să treacă peste interesele de partid și să-și angajeze răspunderea pentru acest pachet de legi vitale pentru Moldova.

Deși premierul Leancă a anunțat că are acordul Coaliției pentru angajarea răspunderii în fața Parlamentului, este inexplicabil de ce această coaliție nu a intervenit să blocheze acțiunile deputaților PLDM din Comisia Economie, înainte ca situația să devină dramatică. Este un semnal nu că actuala Coaliție de guvernare a pierdut majoritatea, ci că în fracțiunea PLDM sunt probleme mari, iar lucrurile au scăpat de sub control și singura variantă de salvare a situației a rămas o intervenție în forță a Guvernului.

În timp ce Guvernul își pune existența sub risc prin angajarea răspunderii, șeful de fracțiune al PLDM, Valeriu Streleț, întrebat ce parere are despre plecarea colegului său Ioniță în vacanță, a răspuns senin – „probabil și-a luat bilet mai demult și a trebuit să plece”. Pentru Valeriu Streleț pare să fie mai riscant ca Ioniță să-și piardă biletul de odihnă decât ca Moldova să rămână fără legi importante legate de reforma justiției și protejarea sistemului bancar.
Autor: Ion Vasilos, HotNews.md

You may also like

Comments are closed.

By