Vezi cum va arăta PARCAREA MULTIETAJATĂ care urmează a fi construită la Aeroportul Internațional Chișinău

proiect parcare

Compania AVIA INVEST a anunțat începerea oficială a construcției parcării multietajate la Aeroportul Internațional Chișinău. La ceremonia de inaugurare au participat directorul general SRL “AVIA INVEST”, Petru Jardan, directorul general INCP “Urbanproiect”, Iurie Povar și directorul general “Exfactor Grup” SRL, Vladimir Tonu.

conferinta de presa

Din cauza creșterii rapide a fluxului de pasageri, AVIA INVEST a decis începerea construcției parcării multietajate înainte de perioada prevăzută de contractul de concesiune.

Potrivit autorilor proiectului, capacitatea parcării va fi de 823 de locuri și va fi amenajată chiar în fața complexului aeroportuar. Termenul prevăzut de efectuare a lucrărilor este de 9 luni, pînă în aprilie 2015. Începînd cu această dată, pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău, vor putea folosi parcarea cu 4 nivele. La nivelul superior sunt prevăzute locuri de parcare și pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. De asemenea vor fi instalate și două lifturi de pasageri și marfă, rampe de trecere între niveluri pentru vizitatori și vehicule, sistem de control și supraveghere video, dispozitive de informare și alte echipamente necesare în conformitate cu standardele europene. O evaluare preliminară a investițiilor necesare relevă un cost de aproximativ 7 milioane de euro.

proiect parcare

Pe toată perioada construcției parcării, pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău, vor putea beneficia de o parcare gratuită temporară pentru 260 de mașini, special amenajată în cadrul acestui proiect, care este situată în partea de est a terminalului aeroportului.

Pentru executarea acestui proiect au fost selectate două companii din Moldova – compania de proiectare – INCP „Urbanproiect” și compania de construcții – „Exfactor Grup” SRL. Ambele companii au prezentat cele mai bune oferte atât la nivel tehnic, cât și financiar, prezentînd o abordare eficientă în ceea ce privește modul de funcționare și configurare a caracteristicilor de exploatare a parcării, respectînd totodată toate normele și reglementările de construcție.

Potrivit directorului general ”AVIA INVEST”, Petru Jardan, următoarele etape investiționale planificate și anume: extinderea complexului terminalului existent pe 2300 m2 și restructurarea spațiului existent (4000m2). Pentru a efectua lucrările de proiectare se planifică atragerea atât a companiilor de proiectare locale, cât și a celor străine. Unul dintre principalele obiective ale extinderii terminalului aeroportului este de a crește capacitatea de deservire de la 420 la 750 de pasageri pe oră. Începerea lucrărilor este planificată pentru luna septembrie a acestui an. Estimativ ca investiții, ar fi necesar în jur de 10 milioane de euro.

Paralel, în iulie va fi anunțată licitația pentru selectarea unui proiectant, în cadrul lucrărilor de modernizare și reconstrucție a peronului, a excalatoarelor și a pistelor de aterizare și decolare. Nivelul minim de investiții va fi de 30 de milioane de euro.

Totodată, Petru Jardan Jardan a subliniat faptul că toate planurile pentru modernizarea și dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău sunt în pas cu dezvoltarea actuală a segmentului de transport aerian de pasageri și vor fi implementate folosind cele mai noi tehnologii în dezvoltarea infrastructurii la sol pentru transportul aerian.

SRL „AVIA INVEST” – compania administrator – investitor care, începând cu 1 noiembrie 2013, conform unei hotărâri a Guvernului RM, a luat în concesionare Aeroportul Internaţional Chişinău. Aeroportul Internaţional Chişinău a primit distincţia de „Aeroport cu cea mai rapidă dezvoltare din ţările CSI”, după rezultatele anului 2013, în categoria aeroporturilor cu un volum de trafic al pasagerilor de până la 1.5 milioane oameni pe ani. În anul 2013, Aeroportul Internaţional Chişinău a deservit 1 321 362, cu 8,26% mai mult decât în 2012. În prezent, pe Aeroportul din Chişinău îşi operează zborurile 16 companii aeriene, cu peste 29 destinaţii din toată lumea.

INCP „Urbanproiect” – organizație proiectantă, institutul a fost fondat în 1944. În 1998, institutul a primit statutul de Institut Național de Cercetare și Proiectare. Pe parcurs Institutul a reușit să devină lider în domeniu, fiind una dintre cele mai mari companii de proiectare specializate, iar echipa de specialiști de la institut a devenit baza creării școlii republicane de proiectare. Proiecte notabile: reconstrucția clădirii Parlamentului, clădiri rezidențiale cu locuri de parcare subterane, complexuri agro-industriale cu sisteme de parcare, Spitalul Clinic Raional cu parcare subterană din Călărași, centru comercial din Taraclia, o fabrică de înghețată din Ialoveni, blocuri de studii ale Universității din Bălți, etc.

„Exfactor Grup” SRL – companie de constructii, licențiată în domeniul construcțiilor din 2004, cu proiecte de succes pe piața Moldovei. Fiabilitate, stabilitate, punctualitate în îndeplinirea sarcinilor și flexibilitate sunt caracteristicile de bază ale companiei. Proiecte notabile: construirea TeleRadio Moldova, construirea clădirii de producere și a celei administrative a Renaissance Perfect, construcția școlii pentru 700 de elevi din satul Mîndrești, reconstrucția grădiniței din raionul Hîncești, construcția centrului comercial (hypermarket) Keraminum, construcția clădirilor rezidențiale cu parcare subterană, lucrări de construcție în cadrul Serviciului de Frontieră, finanțate de UE, pentru a instala comunicațiile radio între punctele de frontieră ale țării, etc.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By