Ucraina și Rusia nu au ajuns la un acord privind prețul gazului

gaz2

Ucraina și Rusia nu au ajuns la un acord privind prețul gazului cumpărat de Kiev și plata datoriei către Gazprom, dar discuțiile vor continua marți seară sau miercuri dimineață la Bruxelles, a anunțat comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, relatează AFP și Reuters, citat de Agerpres.

”Avem chestiuni încă deschise și poziții diferite’, a explicat el. ‘Cele două părți trebuie să-și consulte guvernele și liderii”, a precizat înaltul oficial european.

”Nu am ajuns la un acord și nu am făcut progrese, dar există o veste bună, negocierile vor continua’, a spus la rândul său ministrul ucrainean al energiei. Vrem o soluție globală care să regleze chestiunea prețului gazului și plata datoriei, dar nu putem accepta mecanismul de calcul al prețului propus de Gazprom”, Iuri Prodan.

Omologul său rus Aleksandr Novak a spus că a solicitat plata la 10 iunie a unei sume de 1,47 de miliarde de dolari, reprezentând valoarea facturilor pentru lunile noiembrie și decembrie 2013.

”Dacă însă nu se va ajunge la un acord privind plata acestei sume la data menționată, Rusia va solicita și plata a 500 de milioane de dolari pentru livrările din lunile aprilie și mai 2014”, a adăugat el.

Negocierile dintre Gazprom și Naftogaz vizează ajungerea la un acord asupra unui plan de plată a datoriei pentru gazul livrat de Rusia, pe care Gazprom o evaluează la 2,2 miliarde de dolari.

De asemenea, trebuie să se ajungă la un acord asupra prețului gazului vândut de Gazprom companiei Naftogaz, precum și asupra cantităților. Prețul ar urma să se situeze între 268 și 480 de dolari pentru mia de metri cubi, notează AFP. Ucraina a cumpărat circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz în 2013.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By