Ministerul rus al apărării S-A RĂZGÂNDIT. Nu-și mai RETRAGE trupele rămase la granița cu Ucraina

militari rusi

Ministerul rus al apărării a decis, se pare, să nu-și mai retragă trupele rămase la granița cu Ucraina, iar unitățile militare din regiunile Rostov și Belgorod au fost consolidate din nou, relatează publicația ucraineană 24UkrNews, citează Agerpres.

În același timp, în pofida armistițiului anunțat în ajun de președintele Petro Poroșenko și denunțat de rebeli drept o ”stratagemă”, armata ucraineană va beneficia din ce în ce mai mult de echipamente militare împotriva insurgenților înarmați proruși.

Transferul de trupe ruse la frontiera ucraineană, evocat de Kiev în ultimele zile, a fost confirmat pentru publicația rusă Rbc, citată de 24UkrNews, de două surse distincte din domeniul apărării.

”Situația a escaladat: atacuri asupra misiunilor diplomatice ruse în orașe ucrainene, promisiunea neonorată a președintelui Petro Poroșenko privind încetarea focului, provocările militarilor ucraineni la granița cu Rusia, toate acestea au determinat reconsiderarea planului de retragere a trupelor la bazele lor”, a afirmat, sub rezerva anonimatului, un responsabil din cadrul Statului Major al armatei ruse.

Acesta s-a eschivat să indice un număr exact de militari ruși concentrați din nou la frontiera cu Ucraina, indicând că este vorba de câteva mii de ”baionete”.

Consolidarea unităților militare la frontiera ucraineană a fost confirmată, miercuri, de însuși ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, în cadrul unei ședințe cu ușile închise a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), a declarat pentru Rbc un deputat care a participat la această reuniune.

Ministrul Șoigu ar fi explicat această nouă concentrare de trupe prin desfășurarea de manevre, care s-au multiplicat odată cu intensificarea activității forțelor Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în regiune.

Cu toate acestea, președintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, Vladimir Komoedov, a pus la îndoială posibilitatea ca armata regulată rusă să treacă granița cu Ucraina.

O serie de înregistrări video, postate în ultimele zile pe Internet, arată coloane de vehicule militare înaintând spre granița ruso-ucraineană. Aproximativ 50 de camioane grele „KamAZ”, tancuri și transportoare blindate au fost văzute în orășelul Novoșahtinsk, regiunea Rostov, sudul Rusiei.

Alte 200 de camioane militare, mașini blindate „Tiger” și vehicule militare medicale au fost filmate miercuri la granița dintre regiunile ruse Voronej și Rostov. Pe vehiculele militare de culoare neagră era indicată ‘regiunea 76′, ceea ce relevă că acestea aparțin fostului Districtul militar Ural, care din 2012 face parte din Districtul Militar Centru.

Mobilizarea militarilor ruși la graniță nu a rămas neobservată la Kiev, unde Vladimir Cepovoi, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, a indicat că, în zonele de frontieră, au fost aduse patru grupuri tactice ale armatei ruse: două din cadrul diviziilor aeropurtate 7 și respectiv 76, și alte două din cadrul brigăzii de asalt aeropurtate 56 și brigăzii 19 motorizate.

La 16 iunie, autoritățile ucrainene le-au oferit separatiștilor ultima șansă de a depune armele și de a părăsi teritoriul țării, dându-le termen două săptămâni pentru aceasta.

În ajun, președintele Petro Poroșenko a declarat că va da ordin în curând pentru încetarea focului în sud-est, pentru ca forțele de autoapărare să depună armele, iar voluntarii (mercenarii ruși) să poată părăsi țara. Ulterior, Irina Gherașcenko, emisarul său pentru soluționarea pașnică a conflictului în regiunile Donețk și Lugansk, a specificat că ordinul președintelui privind armistițiul temporar va fi dat atunci când controlul la granița cu Rusia va fi restabilit. Separatiștii au denunțat o ‘capcană’, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a pronunțat pentru o încetare a focului totală.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By