Leancă și Barosso au semnat patru acorduri de ZECI DE MILIOANE DE EURO

leanca-barosso.gov md

foto: gov.md

Premierul Iurie Leancă și preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso au semnat, astăzi, un set de documente. Este vorba de patru acorduri privind acordarea a circa 50 de mln de euro pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova. În cadrul unei conferințe de presă, Barosso a declarat că RM trebuie să-și continue drumul european, țara noastră având toată susținerea din partea UE.

”În aceste eforturi Moldova nu este singură, noi vă oferim sprijin. Ştiu că reformele sunt dificile, dar nu există niciun motiv pentru a le amâna. Eu cred în viitorul european al Republicii Moldova. Această opţiune nu este un proiect al unei persoane sau al unui partid, trebuie sa fie un proiect al întregii naţiuni. Nu există nici un dubiu că Moldova este o ţară europeană. Eforturile depuse de Moldova au făcut-o să fie un partener de încredere pentru UE. Posibilităţile cetățenilor de a călatori în UE fără vize este un exemplu în acest sens. UE poate ajuta Republica Moldova, avem instrumente consistente de ajutor financiar prin care putem sprijini țara. Astăzi am semnat mai multe acorduri de zeci de milioane de euro”, a declarat oficialul european.

La rândul său, premierul Iurie Leancă a menționat faptul că Moldova depune toate eforturile în vederea intensificării relațiilor cu UE. Potrivit lui Leancă, de la întrevederea de la Bruxelles dintre Comisia Europeană și Guvernul de la Chișinău s-a obținut dublarea cotelor pe piața din UE a merelor, strugurilor, roșiilor. De asemenea, au fost accelerate proiectele de susținere și de finanțare.

”Sunt premise necesare pantru ca relaţiile să capete noi şi noi turaţii. Dinamica şi caracterul excelent al cooperării este probat de rezultatele şi sprijinul de care dispunem din partea UE. Astăzi am semnat mai multe acorduri cu privire la afacerile interne, energetica și dezvoltarea zonelor rurale. Dorim ca beneficiile integrării europene să fie simțite de o parte cât mai mare a societății noastre”, a menționat Iurie Leancă.

Menționăm că cele patru acorduri bilaterale prevăd asistenţă din partea Uniunii Europene pentru realizarea reformelor în Republica Moldova: Acordul de finantare pentru sprijinirea reformelor iniţiate în contextul realizarii Planului de Actiuni pentru liberalizarea regimului de vize prevede o asistenţă în valoare de 21 de milioane de euro. Un alt acord prevede sustinerea reformelor în domeniul energetic – 10 mil. de euro, Acordul de finantare pentru sustinerea proiectelor pentru utilizarea biomasei – 9,46 mil. euro şi Acordul de finantare pentru sustinerea stimularii economice a zonelor rurale – 13 milioane de euro.

Amintim că Jose Manuel Barroso se află într-o vizită de două zile la Chişinău. Politicianul a sosit în Moldova în seara zilei de marţi, 11 iunie.

De asemenea, Preşedintele Comisiei Europene va avea întrevederi cu Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Preşedintele Parlamentului, Igor Corman şi cu liderii fracţiunilor parlamentare.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By