Jurnalistul arestat de MAI presat de polițiști să-și dezvăluie sursele care i-au dat informații despre Recean

recean- filat

Redacția deschide.md mulțumește tuturor celor care au manifestat o atitudine obiectivă și rezervată față de reținerea colegului nostru Vadim Ungureanu, la data de 20 iunie. Vadim Ungureanu a fost eliberat și va fi cercetat în stare de libertate. Sperăm că justiția va lua decizia corectă. Sperăm că anchetele interne demarate atât la nivelul Ministerului de Interne cât și a Procuraturii Generale să fie conduse cu imparțialitate și transparent.

Totodată, ținem să precizăm că, din relatările reporterului Vadim Ungureanu, reiese că în timpul detenției asupra sa s-au exercitat presiuni psihologice al căror scop a fost obținerea acordului pentru deconspirarea surselor folosite de jurnalist în investigațiile care l-au vizat pe ministrul de Interne Dorin Recean și pe șeful Direcției 5 Misiuni Speciale, Gheorghe Cavcaliuc.

Mai mult, jurnalistului i-au fost adresate întrebări legate de activitatea portalului deschide.md, surselor și contactelor folosite în realizarea altor investigații, precum și despre finanțarea portalului. În opinia noastră, acestea sunt acțiuni clasice de poliție politică.

Jurnalistul a fost amenințat că există multe materiale compromițătoare despre el și că „nu va avea viață normală” dacă, la expirarea termenului de reținere de 72 de ore, va reveni în arest. În legătură cu aceste aspecte, Vadim Ungureanu a înaintat o plângere Procurorului General Corneliu Gurin și procurorului de caz, Lilian Bacalâm. Plângerea a fost contrasemnată de avocatul Ion Vâzdoagă. Redacția deschide.md își exprimă încrederea că și aceste aspecte vor fi lămurite în cadrul unei anchete separate.

Din relatările lui Vadim Ungureanu, deținuții erau la curent cu toate convorbirile dintre acesta și Dan Chiriță, dar și alte materiale din dosarul de urmărire penală. Deținuții i-au pus întrebări detaliate, inclusiv despre actualii și foștii colegi. Mai mult, Vadim Ungureanu a fost condus duminică, la ora 18:00, într-un birou din blocul administrativ al Penitenciarului 13. Aici, un ofițer în uniforma Departamentului Instituțiilor Penitenciare i-a prezentat, de pe un suport USB, convorbirile purtate între jurnalist și Dan Chirița, șef al Centrului de Monitorizare a Traficului. Ofițerul avea la dispoziție și fragmente din interceptarea convorbirilor telefonice dintre Vadim Ungureanu și Dan Chirița.

O altă plângere formulată de avocatul Ion Vîzdoagă vizează recuzarea ofițerilor de urmărire penală, ofițeri care activează în Direcția 5 Misiuni Speciale, despre ale cărei acțiuni reporterul Vadim Ungureanua realizat mai multe investigații..

Cel mai probabil, toate aceste fapte, aduse la cunoștința procurorului de caz, au contribuit la decizia eliberării lui Vadim Ungureanu.

Menționăm că redacția deschide.md va sesiza acest caz Comisarii europeni Viviane Reding și Stefan Fulle, precum și Ambasadele statelor donatoare care susțin reforma Ministerului de Interne.

Nu în ultimul rând, ne exprimăm convingerea că acțiunea de poliție politică declanșată de Direcția 5 Misiuni Speciale împotriva redacției deschide.md, cu sau fără cunoștința ministrului Recean, vizează de fapt presa în ansamblu și are ca scop intimidarea nu numai a jurnaliștilor de investigație ci și a cetățenilor de bună credință, care doresc să reclame fapte de corupție.

În același timp, regretăm faptul că interpretul Adrian Ursu s-a lăsat antrenat în răfuiala directă a MAI-ului cu deschide.md. Vrem să credem că nu a făcut-o cu rea credință, ci ca urmare manipulării căreia a fost supus.

post scriptum: delatorilor din presă le recomandăm să (re)acceseze investigațiile realizate de portalul nostru și în special documentele anexate.

sursa: deschide.md

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By