IMPORTANT // Într-un sat din Găgăuzia a fost creată GARDA POPULARĂ

gagauzia

Un detaşament al gărzii populare a fost deja creat în satul Tomai din raionul Ciadîr-Lunga. Primarul satului susţine că gărzile populare vor ajuta poliţiştii să combată infracţionalitatea, informează Publika TV.

”Aceste gărzi au rolul de a preveni dezordinile. De exemplu, să izoleze oamenii în stare de ebrietate. Iar dacă sunt observate persoane suspecte care încearcă să pătrundă abuziv într-o gospodărie, se anunţă poliţia în vederea reţinerii acestora”, a spus primarul satului Tomai, Fiodor Topciu pentru Publika.

Din garda populară vor face parte aproape 40 de bărbaţi cu vârsta medie de 40 de ani. Aceştia nu vor avea un echipament special, dar pot fi recunoscuţi prin banderole albastre pe mână. De asemenea, ei vor avea legitimaţii eliberate de consiliul sătesc.

”Vrem să formăm garda noastră populară, vrem să contribuim cu ceva ca să fie mai puţine furturi. Munca noastră va fi gratuită, ne vom aduna o dată în lună pentru a patrula”, a spus unul dintre membri gărzii.

”Când vom intra în gardă, vom avea un superior, care va fi un poliţist. Câte două-trei persoane vor patrula noaptea, până la ora 23:00. Eventual, vor supraveghea tineretul”, mai spune unul dintre membri.

Unii localnici speră că patrulele obşteşti le vor face viaţa mai sigură.

”Aceste gărzi sunt de folos, pentru că des sunt furturi în sat. Desigur, va ajuta dacă membrii vor avea o atitudine serioasă”, a menţionat un bărbat.

”Noi formăm gărzi populare pentru alte scopuri. Nu putem compara cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Eu sunt convins că nu se va ajunge la aşa ceva”, a mai spus un localnic.

Nu toţi sătenii sunt de aceeaşi părere.

”În prinvinţa patrulărilor, eu consider că poliţia ar trebui să se ocupe de asta. Nici într-un caz localnicii”, conchis o femeie.

În satul Tomai locuiesc aproape 5 000 de oameni. Potrivit primarului, de la începutul acestui an, în localitate, lunar au fost comise până la trei furturi, lucru care nu se întâmpla anterior.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By