DOVADA presiunilor făcute de angajații lui Recean asupra jurnalistului de la deschide.md

ungureanu

Vadim Ungureanu a fost OBLIGAT să semneze un document prin care se obligă să colaboreze cu organele polițienești și să-și recunoască vinovăția ÎN FAȚA PRESEI

Să recapitulăm. La data de 20 iunie, în centrul Chișinăului, jurnalistul Vadim Ungureanu este reținut de o echipă formată din 6 ofițeri ai Direcției Operațiuni Speciale (fostă Misiuni Speciale) a Ministerului de Interne. La reținere participă și șeful Direcției, colonelul de poliție Gheorghe Cavcaliuc (zis Gicu Boericu). După procedurile specifice, drulate cu grave încălcări, Vadim Ungureanu este plasat în izolare, în Penitenciarul 13 din Chișinău, sub incidența unui mandat de reținere de 72 de ore. Pentru cunoscători, dar mai ales pentru delatorii din presă, precizăm că este pentru prima dată în analele justiției din Republica Moldova, când o persoană reținută pentru 72 de ore este plasată în Penitenciarul 13, alături de alți deținuți condamnați (faptă care încalcă flagrant normele de procedură penală).

Reținerea este însoțită de un mare tam-tam mediatic, organizat de conducerea Inspectoratului Național de Investigații, în subordinea căruia este Direcția Operațiuni Speciale. Vadim Ungureanu este prezentat ca un infractor care a șantajat un polițist și mai multe personalități din domeniul culturii și artei.

Vadim Ungureanu a fost eliberat la data de 23 iunie, dimineață și urmează să fie cercetat în stare de libertate. Vadim Ungureanu a stat 58 de ore în izolatorul Penitenciarului. În acest timp, a fost supus unor presiuni psihologice greu de redat din partea deținuților, care știau la fel de bine ca el detaliile cazului în care este implicat. A avut și o discuție cu un ofițer, într-un birou al administrației penitenciarului. Nu a avut nicio discuție cu ofițerii sau procurorul care instrumentează cazul.

Ce a discutat Vadim Ungureanu cu ofițerul ? Ofițerul a insistat va Vadim Ungureanu să își recunoască vinovăția ÎN FAȚA PRESEI. Da, am scris corect: ÎN FAȚA PRESEI. Încă o dovadă –  a câta – că interesul major al conducerii MAI este efectul mediatic, într-o încercare disperată de a scăpa de presiunea opiniei publice, oripilată de ineficența poliției în zecile de cazuri de tâlhării, jafuri armate soldate cu victime și omoruri la comandă.

Reţinerea de vineri a reporterului deschide.md de către ofiţerii Direcţie 5 din cadrul MAI nu a avut ca principal motiv investigarea așa zisului şantaj şi așa zisei coruperi a ofițerului de poliție Dan Chiriţă. Motivele reţinerii dar şi intentarea dosarului pe numele reporterului deschide.md au avut ca scop principal intimidarea echipei deschide.md, de către oficialii MAI care au ordonat și coordonat reținerea.

Chiar numai faptul că o persoană, indiferent cum se numește, aflată sub incidența unei ordonanțe de reținere de 72 de ore, este plasată în Penitenciarul 13, ridică mari semne de întrebare.

Ei bine, cel puțin o parte a acestui mister este dezlegată.

Vadim Ungureanu a fost OBLIGAT să semneze un document prin care se obligă să colaboreze cu organele polițienești „în descoperirea persoanei care îmi divulga informații pentru materialele scrise anterior„. Asta, de fapt, interesează pe Gheorghe Cavcaliuc și comanditarii săi din conducerea MAI.

Documentul semnat de Vadim Ungureanui în izolatorul Penitenciarului 13

Documentul semnat de Vadim Ungureanui în izolatorul Penitenciarului 13.

 

Așadar, atenționăm colegii de presă, organizațiile profesionale naționale și internaționale, precum și reprezentanțele diplomatice acreditate în Republica Moldova asupra adevăratului motiv al reținerii jurnalistului Vadim Ungureanu: semnarea unui angajament de colaborare pentru deconspirarea surselor.

Facem precizarea că documentul intitulat CERERE a fost scris de Vadim Ungureanu în izolatorul Penitenciarului 13, a fost văzut ulterior de avocatul desemnat în apărarea lui și este parte a dosarului cauzei penale. Pentru relele tratamente și presiunile la care a fost suspus în penitenciar, Vadim Ungureanu, asistat de avocatul desemnat Ion Vâzdoagă, a depus o plângere adresată Procurorului general Corneliu Gurin.

sursa: deschide.md

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By