De ce se răzbună Recean pe Deschide.md (2)

recean

Material publicat pe data de: 09/01/2014

Procuratura generală a confirmat în această dimineaţă că a început examinarea unei sesizări depuse de conducerea MAI împotriva redacţiei deschide.md. Acuzaţia este difuzarea de informaţii cu caracter secret de stat, în cadrul anchetelor jurnalistice care vizează activitatea Direcţiei 5 misiuni speciale a Ministerului de Interne. Sesizarea a fost înaintată de conducerea Inspectoratului General al Poliţiei, fapt anunţat de şeful acestei instituţii, Ion Bodrug, încă la data de 31 decembrie 2013, în cadrul unei conferinţe de presă.
Serviciul de presă al Procuraturii Generale ne-a comunicat că nu poate oferi mai multe detalii, cum ar fi articolul din codul Penal pe care l-am fi încălcat, numele procurorului desemnat sau conţinutul sesizării depuse de conducerea IGP.
Menţionăm că redacţia deschide.md nu a fost informată oficial în legătură cu acest dosar. Presupunem că obiectul investigaţiei îl fac o serie de documente interne ale MAI, publicate în cadrul următoarelor investigaţiilor jurnalistice:
EXCLUSIV // Ofiţeri de la Misiuni speciale ai MAI, ACUZAŢI că AU ÎNSCENAT O TÂLHĂRIE pe teritoriul Ucrainei, la data de 19 decembrie 2013
SCANDAL ÎN MAI // DOC // Rececean A FOST INFORMAT că Direcţia 5 ÎNSCENEAZĂ INFRACŢIUNI, la data de 20 decembrie 2013
EXCLUSIV // Scandal la MAI // Afacerea MISIUNI SPECIALE, episodul TREI, la data de 24.12.2013
FOTO // EXCLUSIV // Cine sunt OFIŢERII PERCHEZIŢIONAŢI de Misiuni Speciale ŞI DE CE
Investigaţiile jurnalistice enumerate mai sus ridică semne de întrebare asupra modului de acţiune a Direcţiei 5 Misiuni Speciale, condusă de colonelul Gheorghe Cavcaliuc, ai cărei ofiţeri, folosind agentura (în special pe agentul sub acoperire Ivan Egorov, cu numele real Ghenadi Ciugureanu), înscenează infracţiuni şi fabrică dosare penale, în scopul obţinerii de recompense materiale sau grade şi avansare pe scară profesională.
În paralel cu publicarea materialelor, redacţia deschide.md a solicitat public opinia conducerii MAI asupra aspectelor sesizate, însă până la această dată nu am primit niciun răspuns.
Întrucât tema investigaţiei demarate de procuratura generală împotriva redacţiei deschide.md este difuzarea de informaţii presupuse a avea caracter “secret de stat”, reamintim că, la data de 19 septembrie 2013 am publicat şi materialul cu titlul “SCANDAL BOMBĂ// RECEAN acuzat de TRĂDARE DE STAT”. Ca urmare, în acest caz, procuratura a deschis un dosar penal în cadrul căruia este investigată sustragerea de dosare de evidenţă ale agenturii secrete din baza MAI, fapt confirmat de procurorul Valeriu Bordeanu de la Procuratura generală.
Potrivit unor informaţii aflate în posesia redacţiei deschide.md, din arhiva MAI au dispărut zeci de dosare opertive şi de agentură, fapt confirmat într-un raport adresat ministrului Recean. Având în vedere tendinţa MAI de a ancheta nu faptele semnalate de presă, ci jurnaliştii, vom reveni cu detalii săptămâna viitoare.

Sursa: deschide.md

You may also like

Comments are closed.

By