Voronin: Federaţia Rusă NU MAI ARE PRETENŢII teritoriale faţă de Ucraina

voronin

Preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin exclude faptul că Ucraina este abuzată de Federaţia Rusă, aşa cum susţine Occidentul.

„Occidentul vrea să introducă şi NATO în Ucraina şi să pună rachete la 60 -80 de km de oraşul Tula. Iată ce doreşte Occidentul. Aşa îmi imaginez eu. De aceea îşi bagă nasul în Ucraina, dacă nu s-ar băga, poate mai repede s-ar soluţiona problema”, a declarat liderul PCRM la postul public de televiziune în contextul violenţelor care au loc în Ucraina.

Mai mult, referindu-se la anexarea peninsulei Crimeea, Vladimir Voronin consideră că Rusia a luat ce-i aparţine din punct de vedere istoric şi că nu mai are pretenţii faţă de vreo bucată de pământ din Ucraina.

„Federaţia Rusă nu mai are pretenţii teritoriale faţă de Ucraina. S-a terminat cu Crimeea. Istoric, această regiune, Crimeea a aparţinut Imperiului Rus, cunoaşteţi toate războaiele, istoria aceluiaşi Sevastopol. Însăşi procedura de transmitere a Crimeii care a avut loc în 1954 tot nu a fost conform Constituţiei Uniunii Sovietice, a fost aşa o decizie mai mult luată de o persoană”, a declarat Voronin,
menţionând faptul că nu poate fi vorba despre niciun fel de proiect geopolitic “Novorussia”. Acesta ar include toate teritoriile din estul Niprului şi ar avea capitala tot la Kiev, în partea de pe malul stâng al Niprului.

„Trebuie să fim foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina şi că este în imediata apropiere, şi că avem relaţii economice, avem legături istorice cu poporul ucrainean. Cum poţi să fii indiferent? Regret ce se întâmplă în Ucraina. Nu mă pot linişti. Nu compătimesc pe nimeni, în afară de jerfele pe care le are poporul ucrainean”, a conchis Voronin referindu-se la fostul preşedinte ucrainean, Victor Ianukovici.

În cadrul aceleaşi emisiuni, liderul comuniştilor a mai declarat că nu admite niciun fel de presiuni din partea Federaţiei Ruse, precum şi nici o eventuală intervenţie a acesteia sau NATO în Moldova. Totodată, Voronin a adăugat că este împotriva separării Transnistriei de RM.

foto: independent.md

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By