UE: Criticile președintelui Vladimir Putin privind gazul sunt NEFONDATE

gaze

Uniunea Europeană a considerat joi drept „nefondate” ultimele critici ale președintelui rus, Vladimir Putin, care a acuzat blocul comunitar că nu i-a oferit „nicio propunere concretă” referitoare la plățile Ucrainei pentru livrările de gaz, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Sperăm că executivul european va participa mai activ la dialog pentru a se ajunge la soluții specifice și echitabile care să ajute la stabilizarea economiei Ucrainei”, a declarat Putin într-o scrisoare adresată mai multor lideri europeni, ca atunci când amenința cu sistarea livrărilor de gaz la începutul lunii aprilie.

De atunci au avut loc întâlniri trilaterale între UE, Rusia și Ucraina la diferite niveluri, inclusiv ministerial, a reamintit purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde-Hansen. „S-au realizat progrese, iar Rusia și Ucraina trebuie să avanseze pe această bază, îndeosebi în ce privește stabilirea prețului la gaze”, a adăugat Pia Ahrenkilde-Hansen.

Ea a reamintit că Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie, și Alexandr Novak, ministrul rus pentru energie, urmează să se întâlnească luni la Berlin pentru a decide o nouă întâlnire trilaterală privind securitatea aprovizionării UE și Ucrainei.

„Criticile sunt, prin urmare, nefondate”, a afirmat Pia Ahrenkilde-Hansen, precizând că UE urmează să răspundă, „în mod obișnuit”, ca și după prima scrisoare, prin vocea președintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso.

Pia Ahrenkilde-Hansen a subliniat că președintele Barroso a salutat marți declarația premierului ucrainean Arseni Iațeniuk la Bruxelles, care a dat asigurări că Ucraina este gata să-și plătească restanțele până la sfârșitul lunii. Dar Iațeniuk a pus o condiție, ca Moscova să revină la prețul anterior de 268 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, în loc de 458 de dolari, sumă decisă după sosirea la putere la Kiev a noilor autorități proeuropene.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene a indicat, de asemenea, că, la reuniunea ministerială din 2 mai de la Varșovia, „toate părțile au confirmat că, atât timp cât vor dura discuțiile trilaterale, livrările de gaz nu vor fi întrerupte”.

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By