Trei poliţişti din Străşeni CONDAMNAŢI la închisoare pentru corupţie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La insistenţa procurorilor, trei poliţişti din Străşeni, învinuiţi de procurori de corupere pasivă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, au fost condamnaţi recent la pedepse reale cu închisoare, după ce, în anul 2012, Judecătoria raională îi achitase din lipsa faptei infracţiunii. Procurorii au considerat achitarea inculpaţilor ca fiind nefondată şi au contestat sentinţa, solicitînd condamnarea la pedepse privative de libertate pentru cei trei poliţişti.

Potrivit Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, în cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au constatat că, în dimineaţa zilei de 6 ianuarie 2012, inculpaţii, care activau în cadrul Comisariatului de Poliţie Străşeni, s-au deplasat la domiciliul unui bărbat din satul Roşcana, unde au descoperit şi ridicat 4 arme de foc şi muniţii deţinute ilegal. Peste cîteva zile, poliţiştii i-au comunicat bărbatului că, în schimbul a 2000 de euro, aceştia ar putea muşamaliza cazul deţinerii ilegale a armelor şi muniţiilor.

Comportamentul coruptibil al poliţiştilor a fost însă denunţat de către bărbat la Procuratura Anticorupţie, care a demarat investigaţii pe acest caz. Astfel, pe 13 ianuarie, cînd declarantul fusese citat la sediul Comisariatului raional de Poliţie, procurorii şi ofiţerii anticorupţie l-au înzestrat cu tehnică specială de înregistrare în vederea documentării abuzurilor comise de către cei trei poliţişti. Inculpaţii însă, pentru a se convinge că bărbatul nu are asupra sa tehnică de înregistrare audio-video, l-au supus, în mod ilegal, percheziţiei corporale, dezbrăcîndu-l şi insultîndu-l, violînd astfel libertatea şi siguranţa persoanei, drept garantat de legislaţia naţională şi cea internaţională.

După punerea persoanelor sub învinuire, Procuratura Anticorupţie a înaintat pe numele Ministrului Afacerilor Interne un demers privind suspendarea provizorie din funcţie a celor trei, însă solicitării procurorilor nu i s-a dat curs.

Recent, prin decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău, apelul procurorului a fost admis, iar poliţiştii au fost recunoscuţi vinovaţi şi condamnaţi. Doi dintre aceştia au primit cîte 6 ani închisoare, amenzi a cîte 20 mii lei şi privaţi de dreptul de a activa în organele MAI timp de 4 ani, iar colegul lor s-a ales cu 3 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a activa în MAI timp de 3 ani.
Decizia cu drept de atac în modul stabilit de lege.

moldova24.info, cu referire la Procuratura Generală

You may also like

Comments are closed.

By