Se tem de electorat? Statul PLĂTEŞTE 240 de mii de lei pentru prelungirea pazei lui Filat, Lupu și Voronin

colaj

Fostul prim-ministru Vlad Filat, fostul preşedinte al Parlamentului Marian Lupu şi fostul preşedinte al ţării Vladimir Voronin vor fi păziţi de stat până la sfârşitul acestui an. Un decret în acest sens a fost semnat de şeful statului Nicolae Timofti în luna aprilie 2014.

Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, Victor Ţărnă, a declarat pentru Realitatea.md că dispoziţia de acordare a pazei a venit de la Nicolae Timofti, ca urmare a unor solicitări din partea fracţiunilor PLDM, PD şi PCRM.

„S-a considerat că ar fi oportun prelungirea perioadei în care aceştia sunt protejaţi de stat. S-a constatat că există un pericol în legătură cu situaţia creată în jurul ţării, dar şi în interiorul Republicii Moldova – în regiunea transnistreană, dar şi zona de sud a ţării”, a menţionat general-maiorul Victor Ţărnă, directorul SPPS.

Întrebat dacă nu există şi alte persoane care ar fi supuse unor asemenea riscuri şi ar trebui să fie protejate de stat, Ţărnă a răspuns: „Pentru a dispune acordarea pazei pentru cineva, trebuie să existe o solicitare în acest sens”.

Victor Ţărnă a mai spus pentru Realitatea.md că fiecare dintre cei trei foști oficiali este însoţit în permanenţă de către doi bodyguarzi de stat, însă, în timpul unor deplasări pot şi protejaţi şi de trei sau patru.

Potrivit directorului Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, salariul unui angajat al SPPS depinde de gradul pe care îl are acesta, însă, salariul mediu este 5.000 – 5.500 lei pe lună.

Un simplu calcul ne arată că, pentru paza lui Filat, Lupu şi Voronin, din luna mai până la sfârşitul acestui an, statul va trebuie să plătească cel puţin 240 mii lei.

Amintim că Preşedinţia a refuzat să vorbească la subiect.

Realitatea.md subliniază că, potrivit legii cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat, prim-ministrul și președintele Parlamentului beneficiază de pază de stat un an după expirarea mandatului. Astfel, acest termen pentru Filat și Lupu a expirat în această primăvară.

Preşedintele ţării beneficiază de pază de stat patru ani după expirarea mandatului. Acest termen pentru Voronin a expirat în septembrie 2013. Cu toate acestea, la solicitarea PCRM, Voronin este păzit şi în continuare de stat.

sursa/colaj:realitatea.md

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By