Rusia SUSPENDĂ un acord militar cu Lituania și închide Kaliningradul pentru orice INSPECŢIE

kremlin

Rusia a suspendat, în mod unilateral, acordul semnat cu Lituania cu privire la inspecțiile militare bilaterale, a anunțat ministrul lituanian al apărării Juozas Olekas, pe fondul preocupării țării baltice în legătură cu rolul Rusiei în evenimentele din Ucraina, informează agenția letonă de presă Delfi.

Moscova, potrivit oficialului lituanian, a informat Vilniusul că nu mai consideră valid acordul din 2001 ‘cu privire la aprofundarea încrederii și a securității’, abolind unilateral documentul.

Decizia Kremlinului, în opinia oficialilor lituanieni, este ‘un nou pas pe calea distrugerii încrederii reciproce și a securității în Europa’.

Rusia a încetat să mai furnizeze informații cu privire la trupele sale în Kaliningrad,o enclavă situată între Lituania și Polonia, unde este dislocată Flota rusă din Marea Baltică, încă din anul 2007, după instituirea moratoriului la Tratatului privind forțele convenționale în Europa (CFE). Totuși, Lituania a avut până acum posibilitatea să efectueze inspecții în Kaliningrad, în conformitate cu respectivul acord din 2001.

La rândul său, Rusia putea efectua inspecții similare la obiective militare în Lituania.

În prezent, în Polonia și cele trei țări baltice — Lituania, Letonia și Estonia — se află 600 de militari americani, implicați în exerciții de infanterie. Se estimează că un număr identic de militari, prin rotație periodică, vor staționa aici până la sfârșitul anului.

Săptămâna trecută, patru avioane britanice Typhoon au sosit în Lituania, primele dintre cele 12 avioane militare ce vor consolida patrularea aeriană a regiunii Mării Baltice.

sursa: agerpres

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By