România INSISTĂ ca Acordurile RM-UE să fie semnate cît mai URGENT

drapele

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că România consideră că trebuie accelerat procesul de semnare a acordurilor R. Moldova – UE, dacă este posibil tehnic pe 27 mai, pentru a se da posibilitatea Moldovei, României, Poloniei, Cehiei şi ţărilor baltice să ratifice înainte de vacanţa de vară.

“Şi eu şi toţi factorii de decizie am ştiut că în perioada 1-9, dar şi în continuare, vor exista provocări ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova”, a spus Traian Băsescu, precizând că în ceea ce priveşte Republica Moldova punctul nostru de vedere este că trebuie accelerat procesul de semnare a Acordului de asociere şi a Acordului de liber schimb, dacă este posibil tehnic pe 27 mai, dacă nu la Consiliul din luna iunie.

Şeful statului a afimat că România insistă pentru data de 27 mai, pentru că atunci se va desfăşura o reuniune extraordinară a Consiliului European, iar pe 26 şi 27 iunie va avea loc un summit ordinar al Consiliului.

“Ar fi extrem de important să se semneze în mai pentru a se da timp Republicii Moldova, României, poate Poloniei, poate ţărilor baltice, poate Cehiei să ratifice aceste acorduri înainte de vacanţa de vară”, a mai spus Traian Băsescu, precizând că ar fi un semnal extrem de puternic legat de angajamentul unor state faţă de R. Moldova şi de angajamentul acestei ţări faţă de UE.”

“Republica Moldova are nevoie să semneze cât mai curând cele două acorduri şi R. Moldova trebuie să se gândească foarte bine care este valoarea articolului din Constituţie care stabileşte că Moldova este un stat neutru, atâta timp cât neutralitatea nu-i este respectată, ea are trupe de ocupaţie pe propriul teritoriu”, a mai spus Traian Băsescu, arătând că România îşi asumă în continuare calitatea de avocat onest al Republicii Moldova în drumul acesteia spre Uniunea Europeană.

Preşedintele a menţionat că trebuie utilizaţi bani europeni pentru proiectele de interconectare atât pe liniile electrice cât şi pentru finalizarea gazoductului şi extinderea acestuia până la Chişinău.

Potrivit lui Traian Băsescu, în ceea ce priveşte Republica Moldova, scenariul cel mai rău ar fi o destabilizarea regiunii Odessa şi a arătat că unul din obiectivele Federaţiei Ruse ar fi să ajungă la vechea frontieră a URSS.

“Să sperăm că populaţia ucraineană va reuşi să menţină această regiune în echilibru, să nu se producă o destabilizare care are riscul de a antrena şi Transnistria”, a arătat Băsescu, adăugând că Republica Moldova este supusă unor riscuri consistente de securitate, indicând situaţia din Transnistria, Găgăuzia şi zona din estul ţării, locuită de minoritatea bulgară.

Şeful statului a spus că în acest context Republica Moldova trebuie să nu răspundă provocărilor.

Uniunea Europeană va semna Acordul de asociere cu Republica Moldova la 27 iunie, a anunţat, marţi, la Chişinău, Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, citat de site-ul postului Europa Liberă.

Preşedintele Consiliului European i-a transmis premierului Iurie Leancă invitaţia de a semna Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb, în cadrul unui summit extraordinar UE-R.Moldova care va avea loc la 27 iunie la Bruxelles, în prezenţa liderilor din cele 28 de state membre. “Vom face acest lucru împreună cu ceilalţi şefi de state şi guverne ale UE. Invit fiecare moldovean să arunce o privire trează şi bine gândită la prevederile Acordului de Asociere. Acordul nu vă va schimba identitatea, dar va oferi noi oportunităţi de dezvoltare”, a declarat Herman Van Rompuy, citat de Jurnal de Chişinău.

Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere în noiembrie anul trecut, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. După semnare, Acordul urmează să fie ratificat de Parlamentele din statele membre şi de Parlamentul European.

sursa:mediafax.ro

moldova24.info

You may also like

Comments are closed.

By